Uitlekken ‘Palestine Papers’ zet alle partijen in het hemd

TOPSHOTS The President of the Palestinian National Authority, Mahmoud Abbas, releases a dove during the ceremony to lay the cornerstone for a a Palestine Embassy in Brasilia, Brazil on December 31, 2010. Abbas is in Brazil to attend the inauguration of President-elect Dilma Rousseff on January 1, 2011, reflecting Brazil's decision this month to recognize a Palestinian state -- a decision since followed by Argentina, Bolivia and Uruguay. TOPSHOTS / AFP PHOTO / Adriano MACHADO
TOPSHOTS The President of the Palestinian National Authority, Mahmoud Abbas, releases a dove during the ceremony to lay the cornerstone for a a Palestine Embassy in Brasilia, Brazil on December 31, 2010. Abbas is in Brazil to attend the inauguration of President-elect Dilma Rousseff on January 1, 2011, reflecting Brazil's decision this month to recognize a Palestinian state -- a decision since followed by Argentina, Bolivia and Uruguay. TOPSHOTS / AFP PHOTO / Adriano MACHADO Foto AFP / Adriano Machado

De publicatie van de Palestine Papers is voor geen enkele partij in het toch al vastgelopen vredesproces goed. De enorme concessie die de Palestijnen aan Israël hebben gedaan werkt zowel tegen hen als tegen Israël, zegt NRC’s Midden-Oostenredacteur Carolien Roelants, die het conflict al jaren op de voet volgt voor NRC Handelsblad.

Uit de gisteren door Al Jazeera gepubliceerde Palestine Papers blijkt dat de Palestijnse Autoriteit (PA) in 2008 vrijwel geheel Oost-Jeruzalem aan de Israëliërs aanbood. Een enorme concessie die praktisch elke betrokken partij in het hemd zet, legt Roelants uit.

“Alleen Hamas spint hier garen bij. Het Palestijns Gezag op de Westelijke Jordaanoever wordt er al langer van beschuldigd veel te veel toe te geven aan Israël. Hamas kan nu mooi wijzen op hoeveel wel niet wordt weggegeven aan Israël, en doet dat vandaag dan ook in een te voorspellen reactie.”

“Ook Israël komt er slecht vanaf. Zij hebben, in de periode waarin de aanbieding van Oost-Jeruzalem speelde en Ehud Olmert premier was, altijd volgehouden dat de Palestijnen niet reageerden op de handreikingen van Israël. Dat lijkt nu gelogen, want de Palestijnse reactie bleek enorm. Israël heeft dat alleen stilgehouden.”

“De Verenigde Staten lijken de concessie van de Palestijnen te hebben genegeerd, terwijl die altijd volhielden hun uiterste best te doen om vrede te stichten in het Midden-Oosten. Ook dat blijkt hiermee niet waar, want dan zouden ze de aanbieding van de Palestijnen wel aan de orde hebben gesteld.”

Voormalig Israëlisch premier Ehud Olmert in november 2010. Foto AP / Sebastian ScheinerVoormalig Israëlisch premier Ehud Olmert in november 2010. Foto AP / Sebastian Scheiner

Maar waar zit het lek?
De bron van de Palestine Papers blijft onbekend. Volgens The Guardian, dat samenwerkt met Al-Jazeera bij de publicaties, zijn de bronnen over een periode van enkele maanden vanuit verschillende bronnen aan Al-Jazeera gelekt. De Britse krant schrijft dat de meeste notities uit de onderhandelingen onafhankelijk van elkaar zijn erkend als echt door mensen die bij de onderhandelingen aanwezig waren en door diplomaten en inlichtingendiensten.

Ook Al-Jazeera zelf schrijft dat ze veel moeite hebben gestoken in het uitzoeken of de papers wel echt zijn, en vanwege de gevoelige informatie die er instaat niets willen loslaten over de bron, of hoe ze bij Al-Jazeera terecht zijn gekomen.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas tijdens een bijeenkomst van de PLO. Foto AP / Majdi MohammedDe Palestijnse president Mahmoud Abbas tijdens een bijeenkomst van de PLO. Foto AP / Majdi Mohammed

De Palestijnse Autoriteit heeft ze direct afgedaan als nep. De onderhandelaar die Oost-Jeruzalem zou hebben aangeboden, Ahmed Qurei, doet de openbaring af als ‘een stapel leugens’. “Logisch,” zegt Roelants, “Ze willen voorkomen dat het Palestijnse volk zich tegen hen keert en in de armen van Hamas worden gedreven.” Het is dus altijd nog niet gezegd dat de Palestine Papers echt zijn.

Hoe nu verder in het vredesproces?
Volgens Roelants was het vredesproces al voor de publicatie ‘volkomen vastgelopen, en vaster dan vast kan niet’. De Israëlische minister Avigdor Lieberman (Buitenlandse Zaken) meent dat alleen een langdurig tussen-akkoord perspectief kan bieden.

“Wat Lieberman zegt is al honderd keer geopperd en wordt altijd afgewezen door de Palestijnen. Dat zal nu zeker niet anders zijn. Op een gegeven moment zal er natuurlijk iets moeten gebeuren in het Midden-Oosten, maar in mijn beleving betekent de publicatie van de Palestine Papers in elk geval weinig goeds.”

Hamas heeft inmiddels woedend gereageerd. De machthebbers in de Gazastrook zeggen dat president Abbas ‘samenspant met de bezetters’ en het Palestijns Gezag op de Westelijke Jordaanoever haar ‘vreselijke gezicht’ toont in de geheime documenten.

Jeruzalem. Foto Reuters / Baz RatnerJeruzalem. Foto Reuters / Baz Ratner