Uitgelicht

Die Hard: With a Vengeance, deel drie van de serie. SBS6, 20.30u. DIE HARD WITH A VENGEANCE Bruce Willis foto SBS vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma foto vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma Bij publicatie is de creditregel Foto SBS verplicht. Dit beeld mag niet worden opgeslagen en moet na gebruik vernietigd worden. This picture is for one time publication only, it may not be stored by no matter of means and must be destroyed after use. Creditline: Foto SBS is compulsory.
Die Hard: With a Vengeance, deel drie van de serie. SBS6, 20.30u. DIE HARD WITH A VENGEANCE Bruce Willis foto SBS vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma foto vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma Bij publicatie is de creditregel Foto SBS verplicht. Dit beeld mag niet worden opgeslagen en moet na gebruik vernietigd worden. This picture is for one time publication only, it may not be stored by no matter of means and must be destroyed after use. Creditline: Foto SBS is compulsory. SBS

Film

Die Hard: With a Vengeance (John McTiernan, 1995, VS). Derde deel in serie avonturen is superieure actiefilm vol verrassingen van uiteenlopende aard. Schurk Jeremy Irons stuurt aangeslagen rechercheur Bruce Willis en diens burgermaat Samuel L. Jackson op vossenjacht door snikheet New York. Niet opgeloste raadsels en incorrect uitgevoerde opdrachten leiden tot ernstige explosies. SBS6, 20.30-23.05u.

Baby’s Day Out (Patrick Read Johnson, 1994, VS). Klucht over een voortdurend kraaiende baby (gespeeld door een eeneiige tweeling en op afstand bestuurbare poppen) die halsbrekende toeren uithaalt in de grote stad, op de hielen gezeten door oliedomme boeven onder wie Joe Mantegna. RTL8, 20.30-22.30u.

Le monocle noir (Georges Lautner, 1961, Frankrijk). Spionagekomedie die je, volgens Bernard Blier in de proloog, niet al te serieus moet nemen. In een kasteel in Bretagne verzamelen zich neonazi’s uit Italië, Duitsland en Spanje, in afwachting van een authentieke nazi uit de Tweede Wereldoorlog. Met Paul Meurisse als blinde oorlogsveteraan Dromard die zich verschuilt achter het alias ‘le monocle noir’.TV5, 23.55-1.40u.

Actualiteiten

EénVandaag. In het Drentse Schoonebeek wordt sinds vandaag weer olie gewonnen. De productie werd in 1996 gestaakt, omdat die toen niet meer rendabel was. De olie in het veld is dik en stroperig en moeilijk te winnen. Inmiddels zijn nieuwe technieken ontwikkeld waardoor het weer aantrekkelijk is om de olie naar boven te halen. Ned.1, 18.15-18.40u.

Nieuwsuur. Verslag van de hoorzitting van vandaag over Kunduz, reportages over de ineenstorting van het toerisme in Tunesië en over een nieuwe doe-het-zelf-gendertest voor stellen die het geslacht van hun baby zelf willen bepalen. Ned.2, 22.00-23.00u.

Informatief

De Wereld Draait Door. Filmmaker Johan Kramer praat over zijn tentoonstelling in de Kunsthal Rotterdam, ‘ByeBye Super-8’. Het Kodachrome-lab is definitief gestopt met het ontwikkelen van Super-8 filmpjes. Kramer heeft met zijn laatste 25 banden portretten gemaakt van 25 8-jarigen. Muziek is er van Lola Kite, tafelheer is Jan Mulder.Ned.3, 19.30-20.25u.

Der Rhein - Von der Quelle bis zur Mündung. Eerste deel van serie van vier Zwitserse documentaires over deze belangrijkste Europese rivier. Niet alleen de bekende toeristische hoogtepunten komen aan bod, maar ook weinig bekende feiten en onverwachte perspectieven. In dit eerste deel de bronnen van de Rijn, in het massief van de Gotthard in Zwitserland, op de waterscheiding van Europa. De volgende drie delen worden deze week tot en met donderdag op dezelfde tijd uitgezonden. Arte, 19.30-20.15u.

24 uur met... Fleur Agema. Wilfried de Jong brengt een dag en een nacht door met PVV-Kamerlid Agema. Zij volgde een hbo-opleiding architectuur en werkte als ruimtelijk ontwerper. Sinds 2003 is zij politicus, eerst als lid van Provinciale Staten voor de LPF en na een jaar als partijloze. Sinds 2006 is ze aanhanger van Geert Wilders en in de PVV-Kamerfractie woordvoerder volksgezondheid, welzijn en sport, jeugd en gezin, en subsidiebeleid.Ned.3, 20.25-21.15u.

Radar. Antoinette Hertsenberg over jassen met een bontkraag. Wordt de consument wel duidelijk gemaakt of hij echt bont of kunstbont koopt?Ned.1, 20.30-21.10u.

Tegenlicht: De wereld na WikiLeaks. Laatste deel van tweeluik over WikiLeaks. Hoofdredacteur Rob Wijnberg van nrc.next praat met cultuurcriticus Theodore Dalrymple, mediafilosoof Derrick de Kerckhove en Kevin Kelly, oprichter van Wired, tijdschrift over technologie en cultuur.Ned.2, 21.00-21.50u.

Panorama: Stop Stalking Me. Twee miljoen mensen in Groot- Brittannië worden jaarlijks lastiggevallen door een stalker, maar adequate wetgeving tegen daders ontbreekt. Vanavond het verhaal van een vrouw die nergens gehoor vond toen ze jaren achtereen lastiggevallen en bedreigd werd en daardoor haar baan, haar huis en haar kind verloor.BBC 1, 21.30-22.00u.

De beste voetballers ooit. Serie documentaires over de beste voetballers ter wereld. In de aflevering van vanavond: Marco van Basten.RTL7, 22.30-23.00u.

Dokument: de risicojongens. Slot van tweeluik over durfkapitalisten. Het bedrijf Vlavin Capital van Vincent Kersten en Wladimir Meijer beloofde in 2007 hoge rendementen op beleggingen in het ontwikkelen van onroerend goed te Montenegro, ‘het nieuwe Monaco’. Frans Bromet volgde de twee ondernemers, ook toen de crisis uitbrak en de financiering opdroogde. Ned.2, 23.00-23.55u.

Pauw & Witteman. Met Erland Galjaard, programmadirecteur van RTL4 en Omroepman van het Jaar. Kustaw Bessems geeft commentaar op de hoorzitting van de commissie voor Buitenlandse Zaken over de politietrainingsmissie in Afghanistan.Ned.1, 23.00-23.55u.

Los caminos de la memoria. Documentaire over de manier waarop een deel van Spanje, 35 jaar na de dood van dictator Franco, begint rekenschap af te leggen voor diens fascistische regime. Pas na het aannemen van een speciale wet in 2007 wordt onderzoek gedaan naar de honderdduizenden slachtoffers en zijn massagraven getraceerd. Getuigen van de burgeroorlog en de dictatuur en destijds naar het buitenland gevluchte Spanjaarden komen in deze film aan het woord, de Katholieke Kerk – al die jaren steunpilaar van Franco – houdt zich stil.Canvas, 23.40-0.35u.

Yakuza-Kino: Der Japanische Gangsterfilm. Documentaire over de ontwikkeling van de Japanse misdaadfilm. Tijdens de gouden jaren van het genre, tussen 1960 en 1990, werden de films in gespecialiseerde studio’s aan de lopende band gemaakt. Op de filmset liepen meer gangsters rond dan productiemedewerkers. In de jaren 90 muteerde het genre naar een mengsel van psychotische film noir en extreem gewelddadige strip. Arte, 23.50-0.50u.