Tunesische politie gebruikt weer traangas tegen demonstranten

People gather outside Tunisian Prime Minister Mohammed Ghannouchi's office during a demonstration calling for him to quit after the downfall of the north African state's 23-year regime, on January 23, 2011 in Tunis. The new transitional government, put in place after Ben Ali resigned and fled to Saudi Arabia on January 14, has unveiled unprecedented freedoms but it still includes Ghannouchi and other old-regime figures. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
People gather outside Tunisian Prime Minister Mohammed Ghannouchi's office during a demonstration calling for him to quit after the downfall of the north African state's 23-year regime, on January 23, 2011 in Tunis. The new transitional government, put in place after Ben Ali resigned and fled to Saudi Arabia on January 14, has unveiled unprecedented freedoms but it still includes Ghannouchi and other old-regime figures. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU Demonstranten roepen premier Mohammed Ghannouchi op zijn ontslag in te dienen. Foto AFP / Martin Bureau

De Tunesische politie heeft vanochtend traangas ingezet tegen een groep demonstranten die zich de hele nacht rond het kantoor van de premier heeft opgehouden. Volgens persbureau Reuters is dit pas de tweede keer sinds het het vertrek van de autocratische president Zine El Abidine Ben Ali, eerder deze maand, dat de autoriteiten traangas in hebben gezet tegen een menigte.

In grote delen van het land hebben leraren vandaag het werk neergelegd. Vandaag zouden de scholen weer opengaan nadat ze gedurende de hevigste weken van protest gesloten waren.

Demonstranten nog steeds boos
Ben Ali vertrok eerder deze maand na toenemende druk van woedende Tunesiërs die geen uitzicht op werk of inkomen hebben in het Noord-Afrikaanse land. Demonstranten, veelal uit de arme zuidelijke gebieden, zijn nog steeds boos omdat veel loyalisten van Ben Ali zitting hebben in de interim-regering. Belangrijke ministersposten worden bezet door partijgenoten van Ben Ali, onder wie de premier Mohamed Ghannouchi.

De demonstranten negeerden met hun protest rond het ambtstkantoor de avondklok die in de hoofdstad Tunis geldt. Ze worden gesteund door de grootste vakbond in het land. Getuigen verklaren tegen Reuters dat enkele demonstranten vanochtend ruiten ingooiden bij het kantoor van de premier, waarop de politie besloot de menigte met behulp van traangas uit elkaar te drijven.

Arrestatie en huisarrest sympathisanten Ben Ali
Gisteren plaatste de politie in Tunesië twee naaste adviseurs van de gevluchte president onder huisarrest. Vandaag werd een derde gezochte adviseur opgespoord en ingesloten, zo meldt de staatstelevisie. Ook werden de eigenaar van een populaire televisiezender en diens zoon gisteren gearresteerd op verdenking van “verraad”. Zij worden verdacht van pogingen tot het vertragen van het democratiseringsproces dat ingezet is met de recente straatprotesten, zo meldt het Tunesische staatspersbureau.

Met de arrestatie van tv-zendereigenaar Larbi Nasri viel zijn televisiezender Hannibal TV tijdelijk uit de lucht. Volgens het Tunesische staatspersbureau TAP wordt Nasri beschuldigd van het “saboteren en vertragen van de revolutie” met als ultiem doel om “de dictatuur van de vorige president in ere te herstellen.”