Topschakers twitteren na partij emoties van zich af

Tot voor kort was er de analyse om na afloop om vreugde en verdriet te verwerken. Nu kiezen schakers voor tweets en posts.

De sleutelpartij uit de achtste ronde van het Tata Steel-toernooi ging ’s avonds nog even verder. Vanuit zijn hotelkamer twitterde Magnus Carlsen opgelucht: „Dat leek er meer op!” Kort daarvoor had zijn aangeslagen tegenstander Hikaru Nakamura een minder opgewekte boodschap de wereld ingestuurd: „Ik weet vrij zeker dat ik vandaag tegen zo ongeveer iedereen had kunnen spelen of welke opening dan ook en vreselijk verloren zou hebben.” Je ziet het steeds vaker. Zoals schakers voorheen voornamelijk aangewezen waren op de analyse na afloop om zich af te reageren, zo grijpen ze nu regelmatig naar tweets en posts om hun vreugde en verdriet te uiten.

Een dag eerder, nadat hij door een overwinning op Jan Smeets alleen aan de leiding was gekomen, had de twitterende Nakamura zich nog van zijn realistische kant laten zien. Natuurlijk, hij was blij om bovenaan te staan, maar hij liet ook weten dat het toernooi nog moest beginnen. De ‘grote honden’, waarmee hij doelde op Carlsen, Anand en Kramnik, kreeg hij tenslotte allemaal nog voor zijn kiezen.

De eerste van die ‘grote honden’ was dus Carlsen. De nummer één van de wereld worstelt met zijn vorm, zoals ook zaterdag bleek. Barstens vol geldingsdrang schoof hij aan voor zijn partij tegen wereldkampioen Vishy Anand, om zich na een mislukte opening al snel te schikken in een puntendeling. Hoe anders trok hij een dag later tegen Nakamura van leer. Met robuuste streken zette hij de partij op, bracht met een aantal diepzinnige manoeuvres zijn stukken optimaal in stelling en sloeg meedogenloos toe toen de kans zich aandiende.

Carlsen glom en nam uitgebreid de tijd om zijn overwinning in de perskamer te becommentariëren. Daarna verdween hij voor een welverdiende pizza naar het spelershotel met de woorden: „Dit kon ik wel gebruiken.”

Ondanks zijn nederlaag handhaafde Nakamura zich op de nu gedeelde eerste plaats, omdat Anand niet verder kwam dan remise tegen Levon Aronian. Achter dit tweetal volgt op een half punt achterstand een groepje van vier spelers, waarin ook Carlsen en Kramnik zitten.

Kramnik bezorgde zaterdag Anish Giri zijn tweede nederlaag op rij. Op het eerste gezicht leek dat een duidelijk geval. Giri stond gedrukt na de opening, probeerde zich te bevrijden met een pionoffer, maar werd geroutineerd weggeschoven. Zo dacht Kramnik erover en zo voelde het ook voor Giri. Totdat hij ’s avonds met zijn coach Chuchelov op zoek ging naar de waarheid en ontdekte dat hij helemaal niet had hoeven te verliezen.

Een ander zou hierdoor een tweede tik hebben gekregen, zo niet Giri. Die toonde zijn bijzondere klasse door terug te slaan met een dijk van een partij tegen Wang Hao. De Chinees staat zeventiende op de wereldranglijst, 35 plaatsen hoger dan de zestienjarige Nederlander, maar het was Giri die schaakles gaf.

De toegift volgde in de persruimte waar hij zijn zetten verhelderde en vragen beantwoordde. Opgewekt en met humor. Zoals toen hij herinnerd werd aan de twee nederlagen op rij met de vraag wanneer hem dat voor het laatst overkomen was. „Daar heb ik ook over zitten denken en ik wist het niet. Tot mijn coach me eraan herinnerde dat ik een keer twee keer achter elkaar van hem heb verloren met snelschaken.”

Carlsen-Nakamura

1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 a6 6. Le2 e5 7. Pb3 Le7 8. Le3 0–0 9. g4 Le6 10. g5 Pfd7 11. h4 Pb6 12. Dd2 P8d7 Tegenspel zoeken met 12...a5 was een andere optie. 13. f4 exf4 14. Lxf4 Pe5 15. 0–0–0 Tc8 16. Kb1 Dc7 17. h5 Tfe8 18. Ka1 Lf8 19. Pd4 Dc5? Een vreselijk zet volgens Carlsen. Nakamura sloeg achteraf 19...g6 voor, maar ook dan liggen de kansen bij wit. 20. g6 Carlsen: ‘Er is nog geen directe winst, maar de partij is strategisch beslist.’ 20...Pec4 Na 20...fxg6 21. hxg6 Pxg6 22. Pxe6 Txe6 23. Lg4 wint wit de kwaliteit. 21. Lxc4 Pxc4 22. Dd3 fxg6 23. hxg6 h6 24. Dg3 Db6 25. Lc1 Da5 26. Tdf1 Pe5 27. Pd5 Lxd5 28. exd5 Dxd5

Dit lijkt de enige redelijke zet, maar nu slaat wit hard toe. 29. Lxh6! gxh6 Want na 29...Dxd4 30. Le3 Dg4 31. Th8+ gaat hij mat. 30. g7 Le7 31. Txh6 Pf7 32. Dg6 Pxh6 33. Dxh6 Lf6 34. Dh8+ Kf7 35. g8D+ Txg8 36. Dxf6+ Ke8 37. Te1+ Zwart gaf het op.