Student de cel in om rellen na protestmanifestatie

Vijf studenten die vrijdag bij de protestmanifestatie in Den Haag zijn aangehouden, moesten vandaag terechtstaan voor hun betrokkenheid bij de ongeregeldheden. De rechter veroordeelde vier studenten tot een celstraf , een boete en twee werkstraffen. De zaak van de vijfde verdachte is uitgesteld tot vrijdag, hij blijft tot die tijd vastzitten.

4 weken de cel in voor stenen gooien
De 25-jarige student Gerrit-Jan S. gooide met stenen naar agenten van de mobiele eenheid. Ook zou hij een fiets voor een ME-busje hebben gegooid. Zelf zei hij zichzelf en anderen te hebben willen beschermen tegen het “buitensporige geweld” van de mobiele eenheid, zo tekende de Telegraaf-verslaggever op uit de woorden van de advocate. Een verzwarende omstandigheid was het strafblad van de student. Hij heeft al eerder werkstraffen gehad vanwege geweldsdelicten.

De officier van justitie eiste acht weken onvoorwaardelijke celstraf. Zij bracht in dat de politie correct heeft opgetreden en dat de studenten geen gehoor gaven aan de oproep om terug te keren. De mobiele eenheid sloot vrijdag na de protestmanifestatie op het Malieveld het Binnenhof af uit voorzorg voor grote groepen studenten die na de demonstratie op het Malieveld verder actievoerden tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs.

Werkstraffen
De rechter sprak een 27-jarige bezoekende Spaanse student vrij. Hij zou iets hards tegen het hoofd van een agent hebben gegooid. Volgens de officier van justitie was een werkstraf geen optie, omdat hij niet uit Nederland komt. Wel krijgt hij een boete van vijfhonderd euro omdat hij zich verzette tegen zijn aanhouding.

Twee andere verdachten kregen werkstraffen van tachtig en veertig uur opgelegd. De mannen gooiden respectievelijk met stenen en een blikje bier.

De zaak van de vijfde verdachte, een 22-jarige man uit Haarlem, is uitgesteld tot vrijdag.  Hij ging niet akkoord met het supersnelrecht. De verdachte zou een ME’er met een stok geslagen hebben.

In totaal 25 aanhoudingen
Ook bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, tegenover het Centraal Station, waren ongeregeldheden. De ME voerde op het Plein en bij het ministerie van OCW enkele charges uit. In totaal werden 25 mensen aangehouden vrijdag, van wie er twintig al weer vrij zijn. Sommigen werd een boete opgelegd.