Siciliaanse politicus 'waardig' de cel in

Het is zeer ongebruikelijk dat aangeklaagde Italiaanse politici in de gevangenis belanden. Zij slagen er vaak in zo lang te procederen dat het delict in kwestie verjaart. Vertraging is één van de tactieken van de meermaals aangeklaagde premier Berlusconi.

Maar Salvatore Cuffaro (53), de oud-president van de regio Sicilië, heeft de slag met Justitie verloren. Het Hof van Cassatie, het hoogste gerechtshof van Italië, veroordeelde Cuffaro zaterdag tot zeven jaar gevangenisstraf. De christen-democratische politicus meldde zich nog dezelfde dag bij de Rebbibia-gevangenis in Rome.

Het hof acht Cuffaro schuldig aan het doorspelen van informatie aan maffiabaas Michele Aiello. In 2001 hoorde Cuffaro dat Justitie afluisterapparatuur had geplaatst in het huis van Aiello in Palermo. Via een dokter lichtte Cuffaro Aiello in en saboteerde het gerechtelijk onderzoek.

Cuffaro wordt in Italië alom geprezen om zijn medewerking met Justitie – geen vanzelfsprekendheid in een land waarin de premier regelmatig de rechterlijke macht aanvalt.

„Ik zal mijn straf uitzitten zoals het hoort. Dit voorbeeld wil ik aan mijn kinderen geven”, zei Cuffaro. Een „waardige” reactie, vindt minister van Justitie Alfano. Een voorbeeld voor premier Berlusconi, vindt de linkse oppositie.