Verandering samenstelling Tunesische regering ‘cosmetisch’

De samenstelling van de Tunesische interim-regering gaat de komende opnieuw veranderen om de posities van enkele opgestapte bewindslieden te vullen, meldt Reuters.

Het persbureau baseert zich op uitlatingen van een regeringswoordvoerder in een nieuwsuitzending van televisiestation Al Arabiya. Bronnen meldden al eerder aan Reuters dat Tunesische politici een comité van ‘wijze mannen’ willen aanstellen om de interim-regering te vervangen, nadat deze onder druk kwam te staan door ministers met banden met de gevluchte president Ben Ali.

Veel van de ministers in de interimregering waren lid van de partij van de gevluchte president Ben Ali. Inmiddels hebben zij, de premier en de president hun lidmaatschap opgezegd, zij bleven echter wel aan in de regering. Dat leidde tot hernieuwde protesten in Tunesië.

Cosmetische verandering
Volgens NRC Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants zal deze nieuwe verandering van de samenstelling van de interim-regering vooral cosmetisch zijn:

“De Tunesische regering kampt met een stuk of vijf vacatures door opgestapte ministers. De betogingen van nu zijn gericht tegen het aanblijven van de ministers uit de partij van Ben Ali. Op het eerste gezicht lijkt deze aankondiging vooral cosmetisch te zijn en  niet de door de betogers geëiste veranderingen. Tot nu toe zijn de protesten kleinschalig, zo’n duizend mensen. Ik denk dat de regering denkt: ‘dit zitten we wel uit’.”

Arrestaties van getrouwen van Ben Ali
Vanochtend plaatste de Tunesische politie drie adviseurs van de gevluchte president onder huisarrest. Ook arresteerden zij gisteren Larbi Nasri, de eigenaar van een populaire televisiezender en zijn zoon op verdenking van ‘verraad’. Zij zouden het democratiseringsproces vertragen. De televisiezender Hannibal TV was vier uur uit de lucht. Door interventie van een minister van de oppositie konden de uitzendingen hervat worden. Nasri is inmiddels vrijgelaten, meldt Reuters.

Amerika stuurt topdiplomaat
De Amerikaanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Jeff Feltman landde vandaag in Tunesië om te bemiddelen bij het vervangen van de interim-regering, dat meldt woordvoerder Philip Crowley.

Nederlandse reisorganisaties schrappen reizen naar Tunesië
Vanwege de aanhoudende onrust in Tunesië schrapt reisorganisatie TUI Nederland in elk geval tot 12 februari alle reizen naar het land. Dat meldt een woordvoerder tegen Novum. OAD Reizen besloot vorige week al geen nieuwe boekingen naar het land aan te nemen. Het is er te onveilig.

Twee grote Duitse reisorganisaties TUI en Rewe Touristik maakten vorige week ook al bekend tot en met 15 februari alle reizen naar Tunesië te schrappen.