Rutte blijft even buiten beeld

Een goed en vrolijk debater, jong en energiek. VVD-leider Mark Rutte was de verrassende winnaar van de vorige verkiezingen. En hij is ook nog eens premier. Zijn partij zal staan te popelen hem in de zo belangrijke Provinciale Statenverkiezingen te gebruiken, zou je denken.

Toch zal Rutte aan geen enkel tv-debat meedoen, terwijl dat toch dé manier is om grote aantallen kiezers te bereiken. Kijkers zullen ook vicepremier Maxime Verhagen moeten missen. Verhagen – in de identiteitscrisis waar regeringspartij CDA zit de facto partijleider – blijft weg.

De officiële reden? Deze verkiezingen gaan over de Provinciale Staten, niet over het landsbestuur. En trouwens, Rutte is premier van alle Nederlanders, niet alleen VVD-leider.

Maar de verkiezingen gaan natuurlijk wel over het landsbestuur. Zoals Rutte zelf zei in een interview met Elsevier: „Het is gewoon heel plat. Wij hebben een meerderheid in de Eerste Kamer nodig en via de Provinciale Staten moeten we die zien te bereiken.” En de premier zei erbij: „Maakt niet uit wat u stemt. Als het maar CDA, PVV of VVD is.”

VVD en CDA hebben in overleg afgesproken het te ‘doen’ met hun lijstrekkers voor de Eerste Kamer: Loek Hermans (VVD) en Elco Brinkman, (CDA). Gedoogpartner Geert Wilders weet het nog niet.

Er zijn goede redenen voor de regeringspartijen om niet hun leiders af te vaardigen. Een debat waar Rutte en Verhagen elkaar aanvallen zou geen fraai beeld van het kabinet geven. Daar zouden debatleiders en oppositiepartijen best op uit kunnen zijn. Bij het CDA kan meespelen dat Verhagen onder delen van het eigen electoraat niet echt populair is. Dat geldt niet voor Rutte. Maar een premier komt op tv wanneer hij wil. Daar heeft hij geen debat met vervelende tegenstanders voor nodig.

De oppositiepartijen willen graag dat de campagne over het door Wilders gedoogde minderheidskabinet gaat. Dat wordt zo lastiger. De teleurstelling is duidelijk. Een D66-woordvoerder: „Het is een kabinet van macho’s. Dan is het toch gek dat je niet naar een debat durft te komen.”