Relschoppers snel berecht

De vijf mannen die vrijdag tijdens de studentendemonstratie in Den Haag zijn opgepakt vanwege geweld tegen de politie zullen vandaag al voor de rechter moeten verschijnen. Dit heeft het Openbaar Ministerie gisteren bekendgemaakt. Het OM past het zogeheten ‘supersnelrecht’ toe. De verdachte komt dan binnen drie dagen na arrestatie voor de rechter. De vijf mannen zitten nog vast.

De studentendemonstratie afgelopen vrijdag verliep grotendeels rustig. Na afloop braken er toch wat rellen uit en werd de sfeer grimmig. De vijf, in de leeftijd van 18 tot 27 jaar, worden er van verdacht voorwerpen naar de ME te hebben gegooid, variërend van een bierblikje tot stenen. In totaal werden 25 mensen aangehouden vrijdag, maar de overige twintig zijn al weer vrij. Sommigen kregen een boete opgelegd.

Het supersnelrecht is nieuw beleid om mensen in een publieke functie te beschermen, zoals politieagenten en ambulancepersoneel . (NRC)