Rauwe lot verdoolden

Hotel Savoy van Joseph Roth door Münchner Kammerspiele. Gezien: 22/1 Stadsschouwburg, Amsterdam. Inl: muenchner-kammerspiele.de****

„Beelden scheppen in de ruimte, Dat is het artistieke credo van regisseur Johan Simons, intendant van de Münchner Kammerspiele. Afgelopen weekeinde was een documentaire over hem, Zeg dat het goed komt, te zien. Zelf verraste Simons met een geëngageerde, rauwe theaterversie van de roman Hotel Savoy (1924) van Oostenrijks-Hongaarse schrijver Joseph Roth.

Over de speelvloer loopt een betegelde gang met hotelkamers. Bannelingen, Eerste Wereldoorlog-verschoppelingen, frontsoldaten en andere verweesden proberen in dit grimmige onderkomen hun leven opnieuw richting te geven. Ze lopen rond in groezelig ondergoed of aan flarden getrokken legerjassen. Treffend beeldt Simons hun lot uit. Hoofdrolspeler Stefan Bissmeier als repatriant Dan Gabriels heeft een dwingende aanwezigheid. Hij symboliseert het lot van een verscheurd continent. Naast de voortreffelijke Duitse acteurs vallen aan Nederlandse zijde Pierre Bokma en Katja Herbers op.

Bokma heeft een cruciale rol als liftboy die op noodlottige wijze het hotel behekst. Hij zaait dood en verderf, speelt met stijl en allure. Zijn uitvalsbasis is een kar met afgedankte kleren waarmee hij de verdoolden kleedt. Deze kar is een echt Simons-symbool en toont in alle eenvoud het lot van de mens die de Eerste Wereldoorlog heeft overleefd en afstevent op een nieuwe verschrikking, de Tweede.