Protesten Tunis uiteengeslagen

De oproerpolitie in Tunesië heeft vanochtend honderden demonstranten met traangas uiteengedreven die bivakkeerden voor het kantoor van premier Mohammed Ghannouchi in Tunis. De demonstranten vernielden politieauto’s en riepen om het vertrek van de ministers die zijn aangebleven na de vlucht van president Zine al-Abidine Ben Ali eerder deze maand.

De spanningen in het centrum van de Tunesische hoofdstad liepen vanochtend op na de overwegend rustige protesten van dit weekeinde. Ongeveer duizend demonstranten, voornamelijk afkomstig van het platteland, hadden zich gisteren in het centrum van Tunis verzameld.

De 74-jarige Ben Ali (74) en zijn (schoon)familie vluchtten op 14 januari naar Saoedi-Arabië na wekenlange volksprotesten tegen de hoge werkloosheid (14 procent), corruptie en repressie. Premier Ghannouchi kondigde afgelopen vrijdag aan af te treden zodra nieuwe verkiezingen zijn gehouden. Toch zijn er al dagenlang kleinschalige en veelal vreedzame demonstraties in Tunesië, tot op heden getolereerd door de oproerpolitie, waarin wordt opgeroepen tot het vertrek van de premier en andere gezichten van het voormalige regime van Ben Ali.

De staatstelevisie meldde vandaag dat de voortvluchtige politieke adviseur en mediastrateeg van Ben Ali, Abdelwaheb Abdallah, is opgespoord en onder huisarrest is geplaatst. Gisteren meldden de autoriteiten de arrestatie van Ben Ali’s belangrijkste adviseur en woordvoerder Abdelaziz bin Dhia en die van Abdallah Qallal, leider van het Hogerhuis.

De gesloten scholen in Tunesië zouden vandaag na een week weer open gaan, maar docenten verspreid over het land zijn overgegaan tot een staking.

Tijdens de protesten in de afgelopen weken zijn in totaal 78 burgers omgekomen, volgens de autoriteiten. De oppositie zegt dat het dodental in werkelijkheid veel hoger is. (AFP, AP, Reuters)