Premier in het land van theater

NYTCREDIT: NONE
NYTCREDIT: NONE

Een mooi artikel over Berlusconi in The New York Times zet het verhaal van de 74-jarige premier en de meisjes van 18 die verpleegstertje komen spelen, in een context die helpt te begrijpen hoe het kan dat hij nog steeds aan de macht is. De grens tussen feit en fictie is vaag in Italië. Dit is een land van theater, van zondigen en vergeven worden, maar ook van pure machtspolitiek: Italianen weten heel goed tegen wie ze beter ja kunnen zeggen en tegen wie ze nee kunnen zeggen.

Een citaat:

Average Italians express such disdain for their politicians, and for the many scandals they have lived through, that they can see the latest drama unfolding on one plane while they try to get on with their lives on another. Italy is a survival culture, steeped in that most time-honored survival mechanism: fatalistic resignation.

Een opiniepeiling heeft zondag laten zien dat Berlusconi waarschijnlijk als winnaar uit vervroegde verkiezingen zou komen, ondanks zijn geschonden prestige.