Overstappen voor gevorderden

Tongi. Een verkoper van lekkernijen springt van de ene overvolle trein naar de ander. In en op de wagons zitten moslims die huiswaarts keren na de driedaagse Wereld Congregatie van Moslims, de Biswa Ijtema, die dit weekend bij de rivier Turag, nabij de Bengaalse hoofdstad Dhaka, werd gehouden. De jaarlijkse moslimbijeenkomst is, na de hadj in Mekka, de grootste religieuze congregatie ter wereld. Jaarlijks komen enkele miljoenen moslims vanuit de hele wereld op Biswa Ijtema af. Ze worden toegsproken door geleerden uit verschillende moslimlanden. De samenkomst is religieus van aard, politieke discussies zijn er verboden. Ondanks de massale toestroom van mensen doen zich vrijwel nooit ongelukken bij de verering voor. Toch overleden dit weekend twee bedevaartgangers, nadat zij ziek waren geworden. De eerste Biswa Ijtema werd vermoedelijk in 1946 gehouden in de Kakrail Moskee in Dhaka. Vanaf 1966 trekken de gelovigen ieder jaar naar de oevers van de Turaq-rivier ten noorden van de hoofdstad. A vendor, center, foreground, and a man jump from the top of one overcrowded train to another as thousands of Bangladeshi Muslims try to return home after attending the three-day Islamic Congregation on the banks of the River Turag in Tongi, outskirts of Dhaka, Bangladesh, Sunday, Jan. 23, 2011. The congregation, held each year since 1966, is among the world's largest religious gatherings. (AP Photo/Pavel Rahman)
Tongi. Een verkoper van lekkernijen springt van de ene overvolle trein naar de ander. In en op de wagons zitten moslims die huiswaarts keren na de driedaagse Wereld Congregatie van Moslims, de Biswa Ijtema, die dit weekend bij de rivier Turag, nabij de Bengaalse hoofdstad Dhaka, werd gehouden. De jaarlijkse moslimbijeenkomst is, na de hadj in Mekka, de grootste religieuze congregatie ter wereld. Jaarlijks komen enkele miljoenen moslims vanuit de hele wereld op Biswa Ijtema af. Ze worden toegsproken door geleerden uit verschillende moslimlanden. De samenkomst is religieus van aard, politieke discussies zijn er verboden. Ondanks de massale toestroom van mensen doen zich vrijwel nooit ongelukken bij de verering voor. Toch overleden dit weekend twee bedevaartgangers, nadat zij ziek waren geworden. De eerste Biswa Ijtema werd vermoedelijk in 1946 gehouden in de Kakrail Moskee in Dhaka. Vanaf 1966 trekken de gelovigen ieder jaar naar de oevers van de Turaq-rivier ten noorden van de hoofdstad. A vendor, center, foreground, and a man jump from the top of one overcrowded train to another as thousands of Bangladeshi Muslims try to return home after attending the three-day Islamic Congregation on the banks of the River Turag in Tongi, outskirts of Dhaka, Bangladesh, Sunday, Jan. 23, 2011. The congregation, held each year since 1966, is among the world's largest religious gatherings. (AP Photo/Pavel Rahman) AP

Een verkoper van lekkernijen springt van de ene overvolle trein naar de ander. In en op de wagons zitten moslims die huiswaarts keren na de driedaagse Wereld Congregatie van Moslims, de Biswa Ijtema, die dit weekend bij de rivier Turag, nabij de Bengaalse hoofdstad Dhaka, werd gehouden.

De jaarlijkse moslimbijeenkomst is, na de hadj in Mekka, de grootste religieuze congregatie ter wereld. Jaarlijks komen enkele miljoenen moslims vanuit de hele wereld op Biswa Ijtema af. Ze worden toegesproken door geleerden uit verschillende moslimlanden.

De samenkomst is religieus van aard, politieke discussies zijn er verboden. Ondanks de massale toestroom van mensen doen zich vrijwel nooit ongelukken bij de verering voor. Toch overleden dit weekend twee bedevaartgangers, nadat zij ziek waren geworden. De eerste Biswa Ijtema werd vermoedelijk in 1946 gehouden in de Kakrail Moskee in Dhaka. Vanaf 1966 trekken de gelovigen ieder jaar naar de oevers van de Turaq-rivier ten noorden van de hoofdstad.