OM wil alle zware knallers verbieden

Het Openbaar Ministerie hoopt nog voor de volgende jaarwisseling op een Europees verbod op zwaar knalvuurwerk. Er vielen afgelopen Oud en Nieuw twee doden door zelfgemaakte, illegale vuurwerkbommen. Daarnaast overleed iemand bij de Oost-Nederlandse traditie carbidschieten.

In Nederland mogen alleen mensen die het professioneel gebruiken zwaar knalvuurwerk in bezit hebben. Veel consumenten kopen illegale nitraatklappers en vlinderbommen in België of Duitsland.

„Nederlanders zijn in Europa nog de enige afnemers van zwaar knalvuurwerk”, zegt Cees Meijer, verantwoordelijk voor de vuurwerkcampagnes van Stichting Consument en Veiligheid. „In alle andere Europese landen organiseren de overheden vuurwerkshows. Daar hebben de mensen geen behoefte het zelf te kopen.”

Officieel is ook in andere Europese landen zwaar knalvuurwerk bestemd voor de professionele markt (vuurwerkshows, theater en televisieproducties). Consument en Veiligheid signaleert echter dat die markt in landen als België, Duitsland, Frankrijk, Ierland en Italië is opgedroogd. Professionals gebruiken er alleen nog siervuurwerk. Daardoor gaan alle zware, illegale knallers naar Nederlandse consumenten.

Bijna al het illegale vuurwerk wordt in China geproduceerd. Het komt Europa binnen via het Oostblok en de havens van Hamburg en Antwerpen. Tussenhandelaren verkopen het daarna aan Nederlanders. Op internetsites vinden zij tips om vuurwerkbommen in elkaar te knutselen.

De voorbije jaarwisseling werden 710 vuurwerkslachtoffers behandeld op de spoedeisende hulp, zo blijkt uit het Letsel Informatie Systeem van Consument en Veiligheid. Dit is een daling van 9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Van de slachtoffers werd 17 procent in het ziekenhuis opgenomen; het hoogste percentage in tien jaar tijd. Er vielen drie doden.