Nieuwe site recenseert Nederlandse debuten

Debutanten maken te weinig kans op een goede plek in de boekhandel. Reden voor twee recensenten om extra aandacht voor alle debuten te vragen. Jaarlijks gaan er zo’n 70 debuten gerecenseerd worden.

Een nieuwe site gaat zich uitsluitend toeleggen op recensies van Nederlandstalige literaire debuten. Literairedebuten.nl is een initiatief van de recensenten Erik de Vries en Hans Vervoort, die eerder voor o.a. Vrij Nederland schreven. ‘De literaire boekenmarkt is sterk gericht op bestsellers, waardoor debuten minder kans maken op een goede positionering in de schappen van de boekhandel’, schrijft het duo. ‘Ook worden zij vaak overgeslagen bij de keuze die kranten en tijdschriften maken bij de te recenseren nieuwe titels.’ Jaarlijks zullen zo’n zeventig debuten worden gerecenseerd. Auteurs krijgen ook de kans om te reageren. ‘Door stelselmatig aan alle debuten aandacht te geven wordt hopelijk voorkomen dat een literair talent onopgemerkt blijft.’ Momenteel staan 17 recensies online, over boeken van onder anderen Jeroen van Rooij, Menno Lievers, Emily Gordts, Tonie Mudde of Joost de Vries. Vaak zijn ze welwillend geschreven, maar er worden ook kritische kanttekeningen bij geplaatst. Zo staat er bij Joost de Vries, die in deze krant nog werd beoordeeld als de nieuwe Mulisch: ‘Clausewitz is een knappe ideeënroman, maar wanneer De Vries gevoelens beschrijft schiet hij tekort. Hij heeft een afstandelijke manier van vertellen [...] Waar De Vries de gevoelens van zijn protagonist beschrijft is zijn beeldspraak vaak te gekunsteld.’ (NRC)

Bekijk de site op: www.literairedebuten.nl