Nederland 12e op ranglijst kanker door screening en levensstijl

Op de ranglijst van landen waar kanker het meeste voor komt staat Nederland op de twaalfde plaats. Het Wereld Onderzoek Kanker Fonds zegt dat 286,6 op de 100.000 Nederlanders de ziekte krijgt.

Redacteur medische wetenschap van NRC Handelsblad, Wim Köhler, stelt dat de relatief hoge notering te maken heeft met het actieve opsporen van kanker.

De cijfers die het fonds over Nederland heeft verzameld zijn volgens Köhler sterk beïnvloed door de diagnostiek in Nederland. “En nog sterker door het screenen; het actief zoeken naar de ziekte. In Nederland gebeurt dat naar borst- en baarmoederkanker. Er wordt ook gesproken over screenen naar darm-, long- en prostaatkanker. Het gebeurt op eigen initiatief al wel dat mensen zich ook hierop laten controleren.” Gevallen van prostaatkanker zijn de afgelopen vijftien jaar in aantal verdubbeld. Het is bij mannen de meest voorkomende vorm, aldus de redacteur.

Roken, eten, drinken
De onderzoekers stellen dat naast de diagnostiek de levensstijl van Nederlanders bijdraagt aan de top-12 notering. Steeds meer mensen kampen met overgewicht en er wordt veel gerookt en gedronken.

Volgens Wim Köhler heb je in Nederland met betrekking tot kankergevallen echter ook te maken met de vergrijzing. “Maar er roken hier ook relatief gezien meer mensen ten opzichte van andere West-Europese landen. Met ons anti-rookbeleid hebben we een tijd lang voorop gelopen, maar we kijken nu eerder tegen een achterstand aan. Ongeveer één op de drie Nederlanders rookt, terwijl dat in andere landen één op de vier à vijf is.”