Mijlpaal Apple: tien miljard applicaties

Met het binnenhalen van een papieren vliegtuigspelletje heeft Gail Davis uit het Britse Kent dit weekend het totaal aan gedownloade apps op tien miljard gebracht. Fabrikant Apple beloonde haar met een cheque van 10.000 dollar.

Dat de tien miljardste app een spel is, is niet verwonderlijk. Uit overzichten die in het kader van deze mijlpaal werden vrijgegeven blijkt bijvoorbeeld dat de Top-10 van de Amerikaanse App Store voor een groot deel uit spellen bestaat. Populairst is ‘Doodle Jump’.

De distributie van applicaties via de App Store begon in juli 2008 met de komst van de iPhone 3G. Na de introductie van tabletcomputer iPad en de iPhone 4 schoot het aantal app-downloads in het afgelopen jaar omhoog van drie naar tien miljard. Elke app in de App Store moet door een strenge keuring. Apple hanteert daarvoor een stringent beleid. Het bedrijf ziet er bijvoorbeeld streng op toe dat pornografie zich geen weg weet te vinden naar de klant.

Recent kondigde het bedrijf aan de regels rond digitale abonnementen op applicaties aan te scherpen. Apple staat vanaf 1 april niet meer toe dat via het succesvolle distributiesysteem gratis digitale abonnementen worden verstrekt. Onder meer de applicatie van NRC Handelsblad, de op twee na beste verkochte app voor de iPad in Nederland, brengt op deze wijze een digitale versie van de krant op de iPad. Apple noteerde het afgelopen kwartaal een recordwinst.