Merkel waarschuwt Iran voor verdere sancties

Iranian President Mahmoud Ahmadinejad tours an exhibition on laser technology in Tehran on February 7, 2010. Ahmadinejad ordered Iran's atomic chief to enrich uranium to 20 percent, in a fresh challenge to world powers days after appearing to accept a UN-drafted nuclear fuel deal. AFP PHOTO/ATTA KENARE
Iranian President Mahmoud Ahmadinejad tours an exhibition on laser technology in Tehran on February 7, 2010. Ahmadinejad ordered Iran's atomic chief to enrich uranium to 20 percent, in a fresh challenge to world powers days after appearing to accept a UN-drafted nuclear fuel deal. AFP PHOTO/ATTA KENARE Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad tijdens een tentoonstelling over lasers in Tehran begin 2010 (FOTO: AFP PHOTO/ATTA KENARE)

Bondskanselier Angela Merkel waarschuwt Iran voor verdere sancties als zij niet aan de wensen van de internationale gemeenschap over hun kernprogramma tegemoet komen, meldt Reuters.

Merkel is teleurgesteld in het mislukken van het zeslandenoverleg. De gesprekken met Iran, de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, China, Rusland en Groot-Brittanië over het omstreden Iraanse nucleaire programma eindigden dit weekend zonder enig resultaat. Merkel:

“Het is aan Iran om de twijfels weg te nemen over zijn atoomprogramma. Als zij dat niet doen moet de zaken met behulp van sancties afgehandeld worden.”

Op korte termijn zullen er geen verdere sancties opgelegd worden aan Iran, legt NRC Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants:

“Merkel kan Iran wel waarschuwen voor verdere sancties, maar dat kan zij niet in haar eentje doen. We zijn maanden verder als er echte sancties opgelegd worden. Bovendien zullen er ook landen zijn die geen zin hebben om Iran meer sancties op te leggen omdat daar bedrijven uit hun land werkzaam zijn.”

Iran weigerde vrijdag en zaterdag te praten over mogelijke bevriezing van zijn uraniumverrijkingsprogramma. Iran wil internationale aanvaarding van zijn verrijkingsprogramma en opheffing van de sancties voordat het over zijn nucleaire activiteiten wil praten. De VN-veiligheidsraad eiste in 2006 om de stopzetting van het verrijkingsprogramma, toen Iran daar geen gehoor aan gaf, legden zij het land sancties op.

Het voorstel om het grootste deel van de Iraanse voorraad laagverrijkt uranium naar het buitenland te exporteren in ruil voor brandstofstaven voor zijn oude reactor in Teheran, kwam niet aan de orde. Als Iran hiermee akkoord zou gaan, zou het land onvoldoende voorraad overhouden voor een bom. Er is geen nieuwe datum vastgesteld voor een vervolgoverleg, maar volgens de Iraanse en Amerikaanse onderhandelaars zijn de onderhandelingen niet definitief afgebroken. Roelants:

“niemand zegt dat het overleg niet verder gaat”.