Krijgsraad Indonesië mild voor folteraars

Een krijgsraad in de oostelijke Indonesische provincie Papoea heeft vanochtend drie militairen die zich vorig jaar schuldig hebben gemaakt aan marteling van twee arrestanten veroordeeld tot gevangenisstraffen van acht en tien maanden. Een video van de marteling die via YouTube werd gepubliceerd, maakte in oktober internationaal veel kritiek los. Mensenrechtenorganisaties reageerden vandaag verontwaardigd omdat de militairen niet werden veroordeeld wegens marteling, maar wegens het niet uitvoeren van orders.

Op de video was te zien hoe de militairen de genitaliën van iemand die verdacht wordt van separatistische activiteiten, Tunaliwor Kiwo, met een smeulende stok bewerkten. Bij een ander, Telangga Gire, werd een mes op de keel gezet.

Indonesië probeert een al decennia een afscheidingsbeweging in Papoea met geweld te onderdrukken. De uitgelekte video bracht de Indonesische regering, die zichzelf presenteert als modern en democratisch, in verlegenheid.

Critici zeiden vandaag dat het proces doorgestoken kaart was. „De rechters en de aanklagers kiezen altijd de kant van de militairen. Het was een militair tribunaal”, zei Rafendi Djamin van de Human Rights Working Group uit Jakarta. De Indonesische regering zei dat het proces vrij en eerlijk was. (AP, BBC)