Kort nieuws Economie

Trichet: landen hervormen te traag

Amsterdam, 24 jan. De lidstaten van de Europese Unie moeten hun economieën sneller en doortastender hervormen. Dat zei de president van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet, gisteren in het televisieprogramma Buitenhof. Hij vindt dat Europese regeringen te weinig moed tonen met het doorvoeren van pijnlijke maar noodzakelijke hervormingen, zoals het flexibiliseren van de arbeidsmarkt. Trichet zei dat landen een voorbeeld kunnen nemen aan Duitsland, dat door ingrijpende hervormingen een sterkere concurrentiepositie heeft. Trichet werd vrijdag na een ontmoeting met koningin Beatrix benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn bijdrage aan de stabiliteit van de eurozone. (NRC)

‘Leden FNV verdeeld over akkoord TNT’

Amsterdam, 24 jan. Het principe-akkoord dat TNT vorige maand met de vakbonden sloot voor de postdivisie, zal niet zomaar worden goedgekeurd door de leden van FNV Abvakabo, de grootste vakbond van TNT Post. „Het is geen gelopen koers”, zei bestuurder Peter Wiechmann van FNV vandaag. „Leden reageren behoorlijk divers op het akkoord en dat zie je ook terug in de tussenstand van de stemming.” In het akkoord, dat op 16 december werd gesloten, is afgesproken dat er bij de reorganisatie van TNT Post minder gedwongen ontslagen zullen vallen. In totaal moeten er 11.000 voltijdbanen voor postbodes en postsorteerders verdwijnen. (Dow Jones/Novum)

Zakelijke dienstverleners optimistisch

Amsterdam, 24 jan. In de zakelijke dienstverlening zijn er meer ondernemers die in de komende maanden een omzetgroei voorzien dan een omzetdaling, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. De index voor het economische vertrouwen onder zakelijke dienstverleners, zoals architecten en accountants, is in januari tot 18 gestegen, van 14 in december. Ook de stemming onder ondernemers in de industrie is in januari iets verder verbeterd, aldus het CBS. Zowel het oordeel over de binnengekomen orders als de voorraden gereed product verbeterde iets. Ook verwachten ondernemers dat hun afzetprijzen zullen stijgen. (Dow Jones/Novum)