Kort nieuws Buitenland

OM Rusland wil derde proces tegen Chodorkovski

Door onze correspondent

Moskou, 24 jan. Het Openbaar Ministerie in Rusland overweegt een derde proces tegen de voormalige olietycoon Michail Chodorkovski en zijn zakenpartner Platon Lebedev. Dat zeggen de openbaar aanklagers Lachtin en Ibragimova vandaag in een interview met de krant Komsomolskaja Pravda. Volgens hen is een onderzoek gestart naar achttien medeplichtigen van de beide zakenmannen, die eind december in een omstreden proces veroordeeld werden tot veertien jaar cel. Waarmee de nieuwe beschuldigingen samenhangen, wilden zij niet preciseren. De advocaten van Chodorkovski en Lebedev hielden al rekening met de mogelijkheid van een nieuw proces. Volgens hen is premier Poetin er veel aan gelegen de twee zo lang mogelijk achter tralies te houden.

Aanslag bij Kerbala doodt pelgrims

Bagdad, 24 jan. Bij twee bomaanslagen bij de Iraakse shi’itische heilige stad Kerbala zijn vandaag zeker achttien pelgrims om het leven gekomen. Miljoenen pelgrims zijn op weg naar Kerbala om er morgen het einde van de rouwperiode voor de dood van imam Hussein, kleinzoon van de profeet Mohammed, te vieren. Donderdag werden bijna 50 pelgrims gedood bij een driedubbele zelfmoordaanslag bij Kerbala. In en rond Bagdad vielen gisteren zeker tien doden bij verscheidene bomaanslagen. De afgelopen jaren is het geweld in Irak verminderd, maar geregeld hebben nog bloedige aanslagen plaats. (AP, AFP)

Onderzoek: geen schending Israël

Jeruzalem, 24 jan. Volgens een officieel Israëlisch onderzoek hebben de Israëlische regering en het leger het internationaal recht niet geschonden of anderszins fouten gemaakt bij het enteren van een Turks schip met hulp voor de geblokkeerde Gazastrook, in mei vorig jaar. Bij de entering werden negen Turkse opvarenden gedood. De Turkel-commissie kwam in haar 245 pagina’s tellende rapport tot de slotsom dat de blokkade van de Gazastrook wettig is en dat het Turkse schip door zijn weigering te stoppen „een militair doel” was geworden. Het rapport zal de kern vormen van de Israëlische bijdrage aan een onderzoek door de Verenigde Naties. Turkije heeft „onthutst” gereageerd op het rapport. (Reuters)

Syrische dissident krijgt 7,5 jaar cel

Damascus, 24 jan. De 69-jarige linkse activist Abbas Abbas is gisteren door een Syrische rechtbank tot zeveneneenhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens lidmaatschap van een „geheime organisatie”, hebben mensenrechtenactivisten in Damascus gemeld. Drie mede-activisten kregen ieder vier jaar gevangenis. Abbas heeft onder het bewind van wijlen president Hafez al-Assad al 17 jaar gevangengezeten wegens lidmaatschap van de verboden Communistische Arbeiderspartij. De veroordelingen onderstrepen de aanhoudende harde lijn van het regime van Bashar al-Assad tegen dissidenten. (Reuters)

Egypte: Palestijnen achter aanslag

Kairo, 24 jan. De Egyptische autoriteiten hebben gisteren een met Al-Qaeda verbonden Palestijnse extremistengroep in de Gazastrook, het Leger van de Islam, de schuld gegeven van de zelfmoordaanslag op een koptische kerk in Alexandrië. Bij die aanslag op oudejaarsnacht vonden 21 mensen de dood. Egypte meldde bewijs te hebben gekregen van een Egyptenaar die bij de aanslag was betrokken en die is opgepakt. Het Leger van de Islam ontkende meteen iets met de aanslag te maken hebben „al prijzen we degenen die het hebben gedaan”. Hamas, dat de Gazastrook bestuurt, heeft Egypte om bewijs gevraagd. (Reuters)

Nepal: overdracht bevel oud-strijders

Kathmandu, 24 jan. De Maoïsten in Nepal, die tot 2006 een guerrillastrijd voerden tegen het toenmalige bewind, hebben zaterdag formeel het bevel over 19.000 vroegere strijders overgedragen aan een speciaal comité van de demissionaire regering. De Maoïsten hadden hierover eerder deze maand overeenstemming bereikt met de regering, nadat die had geweigerd het mandaat van de Verenigde Naties in Nepal voor toezicht op 28 kampen met Maoïstische oud-strijders te verlengen. De Verenigde Naties hadden die taak sinds begin 2007 uitgeoefend. De demissionaire regering is nu verantwoordelijk voor de integratie van strijders in de Nepalese samenleving of in de nationale strijdkrachten. De Maoïsten maken nu geen deel uit van de regering. (AP, Reuters)