Kort nieuws Binnenland

R’damse peuter naar basisschool tegen achterstand

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 24 jan. Om taal- en onderwijsachterstanden tegen te gaan, kunnen Rotterdamse peuters van twee en drie jaar vanaf de zomer terecht op de basisschool. Rotterdam is de eerste gemeente in Nederland die begint met deze zogeheten ‘groepen nul’, die „de voorschool op een speelse manier aan het primair onderwijs koppelt”, zegt wethouder Hugo de Jonge (jeugd en onderwijs, CDA). Dat staat in het beleidsplan Beter Presteren, dat De Jonge vanmiddag zou aanbieden aan minister Van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA). Die wil dat het voorbeeld elders in Nederland navolging krijgt en stelt daartoe 1 miljoen euro ter beschikking. Het verschil met de bestaande voor- en vroeg schoolse educatie (vve) is dat groep nul onder leiding staat van minimaal één leerkracht met een hbo-diploma. Het gaat in Rotterdam om dertig voorscholen, bestemd voor naar schatting 2.500 peuters.

A’dam gaat panden alsnog ontruimen

Door onze Amsterdamse redactie

Amsterdam, 24 jan. Amsterdam gaat alsnog kraakpanden ontruimen op grond van de antikraakwet. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) vanmorgen bekend gemaakt. Anders dan bij eerdere voorgenomen ontruimingen worden de krakers nu van tevoren gewaarschuwd. Daardoor krijgen de krakers de gelegenheid om een kort geding aan te spannen tegen een ontruiming. Nadat de Wet kraken en leegstand dit najaar van kracht werd, hield de Amsterdam een grote ontruimingsronde. De rechter verbood echter de strafrechtelijke ontruimingen, omdat in de wet de mogelijkheid ontbreekt om een ontruiming te laten toetsen door een rechter. Om dit gat te dichten kwam het College van procureurs-generaal in december met een richtlijn om de ontruimingen voortaan aan te kondigen.

Duo veroordeeld voor slaan politicus

Roermond, 24 jan. Twee Limburgers die raadslid en fractievoorzitter Hubert Mackus (CDA) in Nederweert vorig jaar oktober in een café in elkaar sloegen moeten een werkstraf van honderd uur uitvoeren. De politierechter in Roermond legde hun vandaag ook dertig dagen celstraf op, waarvan twintig voorwaardelijk. Het duo zou Mackus in elkaar hebben geslagen omdat deze de illegale hennepteelt wil aanpakken. (Novum)