K. Michel wint de Awater Poëzieprijs

Aan de vooravond van de jaarlijkse uitreiking van de VSB Poëzieprijs is de Awater Poëzieprijs toegekend aan K. Michel.

De Awater Poëzieprijs, georganiseerd door het gelijknamige tijdschrift, is toegekend aan K. Michel voor zijn bundel Bij eb is je eiland groter (Augustus, 2010). Dertig Nederlandse en Vlaamse beroepslezers, waaronder recensenten van Awater, NRC, De Morgen, De Groene Amsterdammer, Trouw, De Reactor, de Volkskrant, Vrij Nederland, Knack, Poëzierapport en Het Parool, kozen voor deze bundel. De prijs is ingesteld om de aandacht te vestigen op een dichtbundel van uitzonderlijke kwaliteit en om aandacht te vragen voor de Nederlandstalige poëzie in het algemeen. Eerdere jaren ging de prijs naar Arjen Duinker en Tonnus Oosterhoff. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 500.

Behalve Michel werden ook veel genoemd de bundels van Mark Boog (Er moet sprake zijn van een misverstand), Pieter Boskma (Doodsbloei), Henk van der Waal (Zelf worden) en H.H. ter Balkt (Onder de bladerkronen).

Opvallend genoeg zat de bundel van K. Michel niet bij de laatste vijf genomineerden voor de VSB Poëzieprijs, die woensdag aanstaande wordt uitgereikt.

Michel debuteerde in 1989 met Ja! Naakt als de stenen. Vervolgens verschenen Boem de nacht, dat bekroond werd met de Herman Gorterprijs 1995, en Waterstudies, waarvoor hij maar liefst twee prijzen ontving: de Jan Campertprijs en de VSB Poëzieprijs 2000.

Over Bij eb is je eiland groter schreef NRC-recensent Ron Rijghard: ‘Een dichter met ragfijn oog voor het absurdistische en voor de kronkels in het bestaan. Hij is geen man voor een semantisch potje armworstelen met taal en betekenis. Hij observeert, hij constateert. Hij kan dingen „tevoorschijn kijken” – in een van de gedichten moedigt een zuster met die woorden „kindse mensen” aan te benoemen wat ze zien. In zijn vijfde bundel Bij eb is je eiland groter verdiept K. Michel die klassieke methode door minder dan in eerder werk voor pure rarigheid te kiezen.’ (NRC)