Iran verwacht akkoord nucleair programma

Iran stapt al na twee dagen uit topoverleg in Istanbul.

Er komt gewoon een akkoord over het Iraanse nucleaire programma. Als de zes wereldmachten aan tafel tenminste „vastberaden zijn en waarde hechten aan recht, rechtvaardigheid en fatsoen”. Dan heeft president Mahmoud Ahmadinejad goede hoop op een convenant.

De Iraanse leider sprak gisteren een menigte toe in Rasht. De speech werd ook live uitgezonden op de staatstelevisie. In volgende gesprekken zouden volgens hem resultaten geboekt kunnen worden. Zaterdag trok Iran zich na twee dagen terug uit overleg over het Iraanse nucleaire programma. Het land sprak in Istanbul met Frankrijk, Amerika, Duitsland, China, Rusland en het Verenigd Koninkrijk over de koers die het vaart.

Iran wil de gesprekken op een ander tijdstip wel weer hervatten. Ahmadinejad zei gisteren dat hij op voorhand al niet had verwacht dat een akkoord in „een paar sessies” bereikt zou worden. Iran verliet het topoverleg in Istanbul al na twee dagen omdat het land weigert het verrijken van uranium te staken. Iran zegt dat het uranium gebruikt om energie op te wekken, maar de westerse landen vrezen een atoomwapenprogramma.

Ahmadinejad gaf Israël en haar westerse bondgenoten de schuld van het mislukte overleg. „Onbeschaafde zionisten en sommige mensen in Amerika en Europa hopen dat de problemen onopgelost blijven.” (NRC)