Groenen stappen uit regering in Ierland

Druk op premier Brian Cowen om af te treden neemt toe.

De Groenen in Ierland hebben gisteren de steun aan de regering opgezegd. De partij zal deze maand nog wel voor de begroting van 2011 stemmen, die nodig is om het financieringstekort te verkleinen. Daarna krijgt premier Brian Cowen geen steun meer van de Groenen.

„Het Ierse volk wil politieke zekerheid, economische zekerheid en het wil verkiezingen”, zei de partijleider van de Groenen, John Gormley. Zonder de steun van de Groenen heeft de regering geen meerderheid.

Met het besluit vergroot de partij de druk op de premier om af te treden en eerder dan 11 maart parlementsverkiezingen te houden. Premier Cowen zei dat hij zijn ontslag pas zal indienen als de begroting is aangenomen.

Cowen trad zaterdag wel af als leider van zijn partij Fianna Fáil. Het is in de Ierse politiek nog niet eerder voorgekomen dat een politicus aftreedt als partijleider, maar wel als premier aanblijft.

Uit peilingen blijken kiezers weinig vertrouwen meer te hebben in de premier. Cowen staat onder grote druk sinds hij in november om hulp moest vragen van de EU en het IMF vanwege de financiële problemen van Ierland.

De beslissing van Cowen om op te stappen kwam na een roerige week. Hij overleefde eerder deze week een motie van wantrouwen in zijn eigen partij en donderdag moest Cowen door het stof toen hij vijf opgestapte ministers wilde vervangen door leden uit zijn eigen partij. Het parlement en de Groenen blokkeerden deze beslissing. (NRC)