Groenen stappen uit Ierse regering

De politieke chaos in Ierland is dit weekeinde vergroot doordat De Groenen uit de regeringscoalitie zijn gestapt. Dat gebeurde nadat premier Cowen zaterdag het partijleiderschap van Fianna Fáil had neergelegd.

Partijleider John Gormley van De Groenen zei dat het geduld met coalitiepartner Fianna Fáil op was. Het betekent dat de toch al vervroegde verkiezingen in Ierland, die op 11 maart zouden worden gehouden, mogelijk verder worden vervroegd naar half februari. Daarover wordt vandaag een beslissing verwacht.

De onrust binnen Fianna Fáil leek eind vorige week enigszins geluwd nadat Cowen een door hemzelf uitgeschreven motie van wantrouwen had gewonnen. Maar donderdag besloot de premier tot een herverdeling van kabinetsposten. Dat leidde tot het ontslag van zes ministers, en tot zoveel tumult in het parlement dat hij afzag van zijn oorspronkelijke plan nieuwe ministers te benoemen. De negen nog zittende ministers kregen er een tweede ministerie bij.

Terwijl De Groenen zich beraamden op wat ze zouden doen, besloot de premier zaterdag het partijleiderschap van Fianna Fáil neer te leggen. Hij zei dat de interne kritiek op zijn functioneren hem zorgen baarde en de aandacht voor belangrijker zaken deed verslappen.

Gisteren stapten de twee ministers van De Groenen uit de coalitie wegens „gebrek aan vertrouwen en communicatie”. Partijleider Gormley zou slechts een kwartier voor de persconferentie waarop Cowen zijn besluit aankondigde, zijn gebeld door de premier. De regering is daarmee nog niet gevallen: zeven ministers is volgens de Ierse grondwet een minimum.

De Groenen zeiden de begroting, die deze week in het parlement wordt behandeld, wel te zullen steunen. Dat is cruciaal, want uitvoering van deze begroting is een van de voorwaarden voor de lening van 85 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank. Zonder begroting komt ook de noodhulp in gevaar.

De Groenen willen samen met de oppositie de behandeling voor vrijdag afronden, waarna een vervroegde verkiezingsdatum kan worden vastgesteld. Op Sinn Féin na zijn alle partijen het grotendeels eens met de begroting. Alleen Fianna Fáil denkt dat de begrotingsbehandeling niet binnen vijf dagen kan worden afgerond.