Gesprekken over Iraanse nucleaire ambities gestaakt

Tweedaagse onderhandelingen in Istanbul tussen Iran en zes grote mogendheden over het omstreden Iraanse nucleaire programma hebben niets opgeleverd. Er is geen datum voor verdere onderhandelingen vastgesteld.

Iran bleef vrijdag en zaterdag bij zijn weigering te praten over bevriezing van zijn uraniumverrijkingsprogramma. De VN-Veiligheidsraad heeft in 2006 bevriezing daarvan geëist, ter garantie dat Teheran niet heimelijk een kernwapen ontwikkelt, en vervolgens sancties opgelegd. Iran ontkent dat het een atoombom bouwt. Het nucleaire non-proliferatieverdrag verbiedt de lidstaten niet uranium te verrijken.

In plaats daarvan eiste Iran internationale aanvaarding van zijn verrijkingsprogramma en opheffing van de sancties voordat het over zijn nucleaire activiteiten wilde praten.

Een voorstel van de tegenpartij – de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland – om het grootste deel van de Iraanse voorraad laagverrijkt uranium naar het buitenland te exporteren in ruil voor brandstofstaven voor zijn oude reactor in Teheran, kwam daardoor niet aan de orde. Iran zou in dat geval onvoldoende voorraad overhouden voor een bom.

Hoewel er geen nieuwe datum is vastgesteld, zijn de onderhandelingen niet voorbij. Een medewerker van de Iraanse onderhandelaar, Saeed Jalili, zei dat er een nieuwe gespreksronde komt, al is nog niet bepaald waar en wanneer.

Ook een hoge Amerikaanse functionaris zei dat de onderhandelingen niet zijn afgebroken. De Europese onderhandelaar, EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton, zei dat de deur open blijft, maar dat de keuze aan Iran is. „Het proces kan doorgaan als Iran verkiest positief te reageren”, zei ze.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zei gisteren dat verdere gesprekken met de zogeheten ‘P5+1’ ooit een positieve uitkomst zullen hebben. „Als de andere partij rechtvaardig is, zal tijdens latere zittingen een positieve overeenkomst worden bereikt.” (Reuters, AP)