Vertrek Beenhakker maakt positie trainer Been ‘wankel’

Feyenoord heeft vanavond technisch directeur Beenhakker per direct op non-actief gezet meldt Voetbal International. De Rotterdamse voetbalclub beëindigt vanwege een ‘vertrouwensbreuk’.

Vorige week werd al bekend dat het aflopende contract van Beenhakker niet zou worden verlengd. Toen Beenhakker dat vernam, belegde de 68-jarige Rotterdammer een persconferentie om zijn ongenoegen te uiten en haalde hij fel uit naar de clubleiding. Deze actie leidde tot de vertrouwensbreuk tussen de technisch directeur en de de club.

Vertrek Beenhakker zorgt voor wankele positie van Mario Been
Beenhakker wilde zijn contract uitdienen, maar dat is nu ook van de baan. Niet verrassend, zegt NRC sportredacteur Koen Greven.

“Hij heeft de vloer aangeveegd met de directie tijdens zijn persconferentie. Je kon erop rekenen dat Beenhakker op non-actief werd gezet.”

De gevolgen van het vertrek van Beenhakker is voor de club niet groot, maar voor trainer Mario Been wel, zegt Greven:

“Als technisch directeur doe je aankopen voor de club. Maar de club heeft toch niet veel geld op dit moment. Bovendien hadden ze al Martin van Geel op het oog voor de functie. Voor de positie van trainer Mario Been heeft dit wel consequenties. Been en Beenhakker zouden samen Feyenoord naar een hoger niveau laten stijgen, maar de club kampt met tegenvallende resultaten. Beenhakker was een soort van peetvader voor Been. Nu valt de belangrijkste steun voor de trainer weg.”

Feyenoord verkeert sportief en financieel in zwaar weer. Na de 1-0 thuisnederlaag tegen De Graafschap is de Rotterdamse club afgezakt naar de veertiende plaats in de Eredivisie.

Martin van Geel mogelijke opvolger
Algemeen directeur Eric Gudde licht de beslissing op de clubwebsite toe:

“We zitten met de club in een uiterst turbulente periode waarin blind vertrouwen en volledig respect naar elkaar toe cruciaal zijn. Het is door alle uitlatingen die Leo Beenhakker de laatste dagen heeft gedaan duidelijk dat hiervan geen sprake meer is. In het belang van de club hebben we hem daarom vandaag verteld dat zijn werkzaamheden per direct stoppen. Via zijn zaakwaarnemer heeft hij later op de dag aangegeven dat een door Feyenoord voorgestelde ‘minnelijke regeling’ wat hem betreft niet aan de orde is. Dit betekent dat we zijn basissalaris tot 1 juli zullen moeten doorbetalen op basis van de exit regeling in zijn contract.”

De directie van de club neemt in overleg met de technische staf voorlopig de taken van Beenhakker over, laat Gudde weten. Hij benadrukte dat door ‘de schouders onder te zetten’ dit vertrek niet in de weg gaat staat van de sportieve prestaties van de club.

Martin van Geel lijkt de belangrijkste kandidaat om de nieuwe technisch directeur van Feyenoord te worden, meldt Novum. Het eerste gesprek met de huidige technische man van Roda JC is inmiddels al achter de rug.