Feestdag Céline te controvers

Ook vijftig jaar na zijn dood mag een van Frankrijks grootste schrijvers, Louis-Ferdinand Céline, niet worden geëerd. Hij is verwijderd uit de Franse lijst met landelijk te vieren geboorte- en sterfdata in 2011 (Célébrations nationales), met bijvoorbeeld de ‘geboorte’ van het modehuis Yves Saint Laurent (1961).

Céline schreef naast romans ook verschillende antisemitische pamfletten en werd hiervoor veroordeeld. Dat zijn naam aanvankelijk wel op de 300 pagina’s tellende lijst met ‘te vieren personen’ prijkte, vond de Frans-Joodse advocaat Serge Klarsfeld, Holocaust-onderzoeker en voorzitter van een belangenvereniging van nakomelingen van gedeporteerde joden, niet kunnen.

Klarsfeld eiste woensdag in een open brief in Le Monde dat de pagina’s gewijd aan Céline zouden worden verwijderd. In eerste instantie leek de lijst niet te worden aangepast. Henri Godart, die het fragment over Céline schreef, erkende in Le Monde het controversiële karakter van Céline’s opname, maar zei dat de artistieke waarde van zijn werk moet worden gezien.

Op de presentatie vrijdag bleek de Franse minister van Cultuur Frédéric Mitterrand Céline toch te hebben ingegrepen. Hij verklaarde dat de aanpassing geen veroordeling is van de commissie die de lijst opstelde en dat hij alle verantwoordelijkheid op zich neemt. Klarsfeld feliciteerde Mitterrand voor zijn moed. (AFP)