Zelfmoordaanslag op drukste luchthaven Moskou eist 35 levens

Update 23.09: Het is nog niet bekend of er Nederlanders onder de slachtoffers van de aanslag zijn. Onder de gewonden bevinden zich Italiaanse en Franse reizigers.
Update 20.35: De Russische autoriteiten melden dat zich onder de doden twee Britten bevinden.
Update 9.59: Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het niet bekend is of er Nederlandse slachtoffers zijn gevallen.
Update 19.51: Volgens persbureau Interfax bevinden er zich onder de doden buitenlandse reizigers.

Op Domodedovo Airport (maps) vond vanmiddag een zelfmoordaanslag plaats in de aankomsthal. Een vermoedelijk Noord-Kaukasische man bracht een bom in een koffer tot ontploffing. Hierbij vielen 35 doden en 168 gewonden, waarvan 35 zwaargewond. Domodedovo is de drukst bezochte luchthaven van Moskou.


Kort voor de aanslag zijn op het vliegveld vluchten geland uit Düsseldorf, Londen en Odessa. Het vliegveld is afgesloten en alle vluchten worden omgeleid. President Medvedev heeft hulp ingeroepen voor de slachtoffers. Ook verklaarde hij dat de politie op zoek is naar drie mannen die bij de aanslag betrokken zouden zijn. Medvedev heeft zijn vertrek naar het Wereld Economisch Forum in Davos uitgesteld. Hij zou het congres morgen openen.

Volgens de Russische autoriteiten zou minstens een van de terroristen van Noord-Kaukasische afkomst zijn. Dat is geen ondenkbaar scenario, schrijft NRC correspondent Michel Krielaars morgen in nrc.next:

“Want er gaat geen dag voorbij of er wordt op de straatarme noordelijke Kaukasus een aanslag gepleegd door islamitische opstandelingen. Hoewel hun gelederen de afgelopen jaren sterk zijn uitgedund, als gevolg van een hardhandige en genadeloze repressie door politie en leger waarbij ook talloze onschuldige mensen zijn omgekomen, blijven zij zich verzetten tegen het corrupte lokale bestuur dat al het overheidsgeld bestemt voor werkgelegenheid en de bouw van scholen en ziekenhuizen in eigen zak steekt. Zolang het president Medvedev niet lukt om in dat gebied het gezag van Moskou te herstellen, blijven die terreuraanslagen tot de dagelijkse werkelijkhied behoren.”

Kort na de aanslag oordeelde NRC-redacteur Chris Hensen ook al dat aanslag waarschijnlijk het werk is van Kaukasische rebellen:

De afgelopen jaren lukt het de rebellen af en toe nog om tot Moskou te geraken. Zoals bijvoorbeeld bij de aanslagen op de metro, begin vorig jaar, en op de trein tussen Sint-Petersburg en Moskou, later dat jaar. Moskou probeert de indruk te wekken dat de rebellen monddood zijn, dit is de manier waarop ze laten merken dat ze nog lang niet uitgespeeld zijn.

Beelden na de aanslag
Kort na de aanslag stonden er al opnames van zeer kort na de aanslag online. We hebben niet kunnen verifiëren of de beelden authentiek zijn, maar het zijn zeer waarschijnlijk beelden van eerder op de dag op Domodedovo.

Let op, de beelden zijn zeer schokkend:

Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen reageerde geschokt en veroordeelde de aanslag en benadrukte dat de NAVO en Rusland samen optrekken in de strijd tegen terrorisme.

Controle en scherpere beveiliging
De Russische autoriteiten hebben de beveiliging op de andere vliegvelden in Moskou opgeschroefd. De politie in Moskou voert controles uit in de metro en andere plaatsen waar zich veel mensen ophouden.

Dat iemand een bom naar binnen kon smokkelen bij het vliegveld is niet ondenkbaar, want de veiligheidsmaatregelen, om eerdere aanslagen, te voorkomen liet te wensen over:

Bij de vier ingangen van de terminal staan zojuist met de taxi of de trein gearriveerde passagiers in de rij voor de metaaldetectoren, een zeldzame gebeurtenis. ,,Er zijn er namelijk altijd wel een paar die het niet doen en dan mag je toch gewoon doorlopen”, zegt de 43-jarige Anna, die maandelijks van Domodedovo vliegt. ,,Zo is het makkelijk om met explosieven binnen te komen. Typisch Rusland.”

Maar de gebeurtenissen doen het ergste vrezen voor de Olympische Spelen in 2014 en het WK-voetbal van 2018. Want zijn de Russische autoriteiten dan wel in staat om voetbalstadions te beveiligen, vraagt Krielaars zich af:

Maar wie er ook achter de aanslag zit, er is met de explosie in de aankomsthal van Domodedovo iets veel ernstigers duidelijk geworden. En dat is dat Rusland niet in staat is om plekken waar veel mensen bijeenkomen goed te beveiligen. ,,Dat komt doordat onze politie lui en corrupt is”, zegt een beroemde politicologe ‘s avonds laat op de Moskouse radio. En dat doet het ergste vrezen voor de Olympische Winterspelen die in 2014 in Sotsji zullen worden gehouden en voor het WK-voetbal van 2018 dat zich over heel Midden -Rusland moet uitstrekken.

Eerdere bomaanslag op Domodedovo
In 2004 wisten twee zelfmoordterroristen op het vliegveld van Domodedovo binnen te komen door het kopen van illegale tickets van luchthavenpersoneel. De terroristen bliezen zichzelf op in de lucht op twee lijnvluchten, waarbij in totaal negentig mensen om het leven kwamen.