Opinie

Een klimatologische fotofinish

Afwijkingen van de gemiddelde temperatuurAfwijkingen van de gemiddelde temperatuur

Omdat er in reacties op eerdere blogs regelmatig over het al dan niet warme jaar 2010 is geschreven, hier toch nog maar even de conclusies van de belangrijkste organisaties. Volgens de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), was 2010 samen met 2005 het warmste jaar sinds 1880 voor wat betreft de oppervlakte temperatuur (global surface temperature).

Uit hun belangrijkste conclusies, licht ik één opmerkelijk feit:

The Arctic sea ice extent had a record long growing season, with the annual maximum occurring at the latest date, March 31, since records began in 1979. Despite the shorter-than-normal melting season, the Arctic still reached its third smallest annual sea ice minimum on record behind 2007 and 2008. The Antarctic sea ice extent reached its eighth smallest annual maximum extent in March, while in September, the Antarctic sea ice rapidly expanded to its third largest extent on record.

De Britse Met Office noemt 2010 met 14,5 graden Celsius het warmste jaar na 1998. Ook in dit geval één opmerkelijke conclusie:

Events in the Pacific Ocean have heavily influenced the global temperature in 2010. The year began in El Niño conditions, which have a warming effect. But the El Niño was replaced by a very strong La Niña - the strongest for more than 30 years - which acts to cool the climate.

In een apart bericht komt de Met Office terug op de extreme weersomstandigheden van het afgelopen jaar. Daarin schrijven ze:

What is clear from our analysis is that the cold early winter we have just experienced and the other recent extreme events around the world, such as the Queensland and Sri Lankan flooding, can be explained by the natural variations in our climate, especially La Niña.

Our climate always has varied and will continue to vary naturally. Furthermore, the range of that natural variability is much greater than the longer-term warming we have seen over the last 150 years or so.

So, we should not be surprised to experience cold winters; nor do a few cold winters signal the end of global warming.

Gegevens WMOGegevens WMO

De WMO, de Wereld Meteorologische Organisatie, heeft alle cijfers naast elkaar gelegd en concludeert dat eventuele verschillen binnen de statische foutenmarge vallen, waardoor de ene organisaties net iets andere cijfers heeft dan de andere. Dat doet echter niets af aan de trend, aldus de WMO.

Tijdens de klimaattop in Cancún vorige maand, kwam de WMO al met de voorspelling dat 2010 een zeer heet jaar was geweest. Dat gebeurde ongetwijfeld om de onderhandelaars te beïnvloeden.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.