Drie musketiers aan de macht

De belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland gaat naar Evert-Jan Daniels.

Omdat hij volgens de jury op een perfecte manier de tijdgeest weet te vangen.

De foto waarmee Evert-Jan Daniels de Zilveren Camera won, gemaakt in september, vlak na het moment dat (vlnr) Geert Wilders, Mark Rutte en Maxime Verhagen het 'historische' besluit hadden genomen om een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV te vormen. Foto Evert-Jan Daniels De winnende foto van Evert-Jan Daniels, die hij in september maakte, vlak na het moment dat de leiders van de drie partijen het 'historische besluit' hadden genomen om een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV te vormen. Foto Evert-Jan Daniels Den Haag, 28-09-2010 - Het jaar van Mark Rutte. Na de val van het kabinet moet er campagne gevoerd worden als lijsttrekker van de VVD, daarna de verkiezingsavond waar de VVD de grootste partij blijkt te zijn geworden, een intensieve formatie, waarin weinig tijd is voor hemzelf of om een terasje te pikken, krijgt Nederland voor het eerst te maken met een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV, eindelijk staat het nieuwe kabinet op het bordes van Huijs ten Bosch met de koningin waarna Mark Rutte het stokje van minister president kan overnemen van Jan Peter Balkenende in het torentje, hierna volgt nog het eerste debat in de Tweede Kamer alwaar Mark Rutte voor het eerst in zijn nieuwe taak als minister president de degens moet kruisen met de oppositie hier in de vorm van Job Cohen. foto: Evert Jan Daniels
De foto waarmee Evert-Jan Daniels de Zilveren Camera won, gemaakt in september, vlak na het moment dat (vlnr) Geert Wilders, Mark Rutte en Maxime Verhagen het 'historische' besluit hadden genomen om een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV te vormen. Foto Evert-Jan Daniels De winnende foto van Evert-Jan Daniels, die hij in september maakte, vlak na het moment dat de leiders van de drie partijen het 'historische besluit' hadden genomen om een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV te vormen. Foto Evert-Jan Daniels Den Haag, 28-09-2010 - Het jaar van Mark Rutte. Na de val van het kabinet moet er campagne gevoerd worden als lijsttrekker van de VVD, daarna de verkiezingsavond waar de VVD de grootste partij blijkt te zijn geworden, een intensieve formatie, waarin weinig tijd is voor hemzelf of om een terasje te pikken, krijgt Nederland voor het eerst te maken met een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV, eindelijk staat het nieuwe kabinet op het bordes van Huijs ten Bosch met de koningin waarna Mark Rutte het stokje van minister president kan overnemen van Jan Peter Balkenende in het torentje, hierna volgt nog het eerste debat in de Tweede Kamer alwaar Mark Rutte voor het eerst in zijn nieuwe taak als minister president de degens moet kruisen met de oppositie hier in de vorm van Job Cohen. foto: Evert Jan Daniels

. „Ik ben echt aan het zweven”, zei fotograaf Evert-Jan Daniels (1968) vlak nadat hij gistermiddag te horen kreeg dat hij de winnaar is van de Zilveren Camera 2010, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland. In een bomvolle zaal in het Fotomuseum Den Haag werd de prijs aan de freelance fotograaf uitgereikt door Marjolein de Jong, de Haagse wethouder van Cultuur en Citymarketing. Daniels, die onder meer werkt voor het AD en NRC, won de prijs voor zijn foto van een zelfverzekerde Mark Rutte die wordt geflankeerd door een breed lachende Geert Wilders en een tevreden kijkende Maxime Verhagen. De foto maakte hij in september, vlak na het moment dat de leiders van de drie partijen het ‘historische besluit’ hadden genomen om een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV te vormen. De fotograaf, die de foto maakte in opdracht van het AD, had niet verwacht als winnaar uit de bus te komen. „Ik dacht: Pim Ras wint vast met zijn foto van Sven Kramer”, zegt hij bescheiden. Daniels doelt op de foto die Ras vorig jaar maakte van een woedende Kramer tijdens de Olympische Spelen in Vancouver, vlak na de beroemde ‘verkeerde wissel’. „Dat was toch een moment waar Nederland nog weken over heeft gepraat”, zegt Daniels. Ras, vorig jaar de winnaar van de Zilveren Camera, was dit jaar maar liefst drie keer genomineerd en won gisteren, met verschillende foto’s van Kramer, zowel de eerste prijs in de categorie ‘Sport Enkel’ als in de categorie ‘Sport Series’.

Toch is Daniels ook zeer te spreken over zijn eigen foto. „Ik denk dat ik het moment goed vang”, zegt hij. „De manier waarop de politici, alle drie enorm trots, in V-vorm naar buiten lopen. Je ziet dat Mark en Geert echt blij zijn, maar Maxime loopt net een klein beetje uit de pas. Dat vangt precies de situatie.”

„Het zijn net de Drie Musketiers”, zegt Ruud Visschedijk, directeur van het Nederlands Fotomuseum en voorzitter van de jury van de Zilveren Camera. Hij koos, samen met de jury, de winnende foto uit bijna 10.000 inzendingen. Visschedijk geeft toe dat Ras, met zijn foto van de woedende Kramer, als mogelijke winnaar hoog op de lijst heeft gestaan. „Ras heeft nu eenmaal, net als Robin Utrecht, het talent om nét dat juiste moment te fotograferen. Dat doet Daniels ook maar hij vangt bovendien op een perfecte manier de tijdgeest”, aldus Visschedijk. Volgens de juryvoorzitter werd er voorafgaand aan de uitreiking al flink getwitterd over de foto van Daniels. „Mensen vonden het beeld ‘te gewoon’. Maar daar ben ik het niet mee eens. Hoe langer je naar deze foto kijkt, hoe rijker hij wordt. Dit beeld straalt, zonder enige vorm van ironie, daadkracht uit.”

De winnende foto is, samen met andere genomineerden, tot en met 27 februari te zien in het Fotomuseum Den Haag. Kijk voor meer informatie op www.fotomuseumdenhaag.nl