Dolgopolov zet opmars voort in Melbourne

Tennisser Alexsandr Dolgopolov heeft Robin Söderling vanmorgen uitgeschakeld op de Australian Open in Melbourne. De Spaanse favoriet Rafael Nadal versloeg de Kroaat Marin Cilic in drie sets.

De 22-jarige Oekraïner Dolgopolov zorgde in de achtste finales van het eerste grandslamtoernooi van het jaar voor de grootste verrassing in het mannen enkelspel tot dusver. Dolgopolov versloeg de Zweed Söderling in vijf sets: 1-6, 6-3, 6-1, 4-6 en 6-2. Hij stuit in de kwartfinales op de Brit Andy Murray, die in drie sets Jürgen Melzer versloeg.

Dolgopolov, de nummer 46 van de wereld, is aan een opmerkelijk debuut bezig op de Australian Open. De zoon van een voormalige tennisprof gold lang als een enfant terrible, maar lijkt nu de juiste balans te hebben gevonden. Eerder baarde Dolgopolov al opzien door de Fransman Jo-Wilfried Tsonga in vijf sets uit te schakelen.

Het is zestien jaar geleden dat een tennisser uit Oekraïne in Melbourne de laatste acht wist te halen. Andrei Medvedev, die Dolgopolov senior als coach had, schopte het in 1995 net zover. De jonge Alexsandr Dolgopolov reisde destijds al mee met zijn vader en leerde in de loop der jaren tal van profspelers kennen. „Alex maakte op zijn derde al deel uit van de Tour”, zei voormalig nummer één Jim Courier vandaag in de rol van interviewer op Melbourne Park. Dolgopolov trainde als jeugdig talent regelmatig met tennissers als Courier, Thomas Muster en Marc Rosset.

Dolgopolov begon op zijn tiende serieus aan zijn tennisopleiding. Vijf jaar geleden werd hij prof, maar wist tot dusver nog niet door te breken. Maar door zijn winst op Söderling behoort hij vanaf volgende week zeker tot de beste 35 tennissers van de wereld. Dolgopolov beschikt over een sterke backhand en speelde vandaag onbevangen.

Söderling had geen verklaring voor zijn onverwachte uitschakeling op de Australian Open. „Ik heb hem niet onderschat. Het liep totaal niet. De eerste set speelde ik al slecht, maar toen kwam ik ermee weg omdat hij ook beroerd startte”, zei Söderling op de persconferentie.

De Zweed, die nog ongeslagen was in 2011, liet zich in de vierde set behandelen aan zijn teen. „Misschien had ik er één game last van, maar ik wil geen excuses aanvoeren. Ik moet het van mijn service en forehand hebben en beide wapens werkten vandaag niet.” Söderling bereikte nog nooit de kwartfinales in Melbourne.

Andy Roddick werd ook in de vierde ronde uitgeschakeld. De Amerikaan die in de derde ronde had gewonnen van de Nederlander Robin Haase, verloor van de Zwitser Stanislas Wawrinka. Roddick was kansloos: 6-3, 6-4 en 6-4. Alleen in de derde set kwam Wawrinka in de problemen. Bij een 3-2 achterstand kreeg Roddick twee breekpunten die hij niet in gamewinst kon omzetten. Op 5-4 benutte Wawrinka zijn eerste matchpoint.

Wawrinka speelt in de kwartfinales tegen zijn landgenoot Roger Federer, die in vier sets won van de Spanjaard Tommy Robredo (6-3, 3-6, 6-3 en 6-2). Federer bereikte een nieuwe mijlpaal in zijn loopbaan. De Zwitser evenaarde het record van de Amerikaan Jimmy Connors, die in de jaren zeventig en tachtig in totaal 27 keer de kwartfinales van een grandslamtoernooi behaalde.

Ook Novak Djokovic plaatste zich overtuigend bij de laatste acht. De nummer drie van de plaatsingslijst won simpel van Nicolas Almagro: 6-3, 6-4 en 6-0. De Serviër neemt het nu op tegen Tomas Berdych, die in drie sets won van Fernando Verdasco.

Bij de vrouwen plaatste Caroline Wozniacki zich voor de kwartfinales. De Deense nummer één van de wereld versloeg Anastasia Sevastova uit Letland: 6-3 en 6-4. De volgende tegenstander van Wozniacki is Francesca Schiavone. De Italiaanse won gisteren in een marathonpartij van Svetlana Koeznetsova.

De beslissende derde set eindigde na vier uur en 44 minuten in 16-14 voor Schiavone. Daarmee werd een nieuw record gevestigd. Het is de langste wedstrijd ooit tussen twee vrouwen op een grandslamtoernooi.