'Desi Bouterse werd gehoord in drugszaak'

President Desi Bouterse van Suriname is enkele jaren na zijn veroordeling voor cocaïnesmokkel in 1999 gehoord over drugszaken. Dat bevestigt oud-minister van Justitie en Politie Chandrikapersad Santokhi.

Het ging om „één tot twee drugsgerelateerde zaken” ongeveer zeven jaar geleden, zegt Santokhi vandaag in de Volkskrant. Justitie in Paramaribo besloot Bouterse te horen nadat verdachten zijn naam hadden genoemd.

Aanleiding voor Santokhi’s uitlatingen is het artikel in deze krant, afgelopen zaterdag, waarin staat dat Bouterse zeker tot in 2006 in drugs heeft gehandeld. Bouterse, toen parlementariër, had „sociale en operationele banden” met Shaheed ‘Roger’ Kahn, de grootste drugscrimineel uit buurland Guyana. Dat blijkt uit geheime Amerikaanse diplomatieke post die via de Noorse krant Aftenposten in het bezit is van deze krant en RTL Nieuws. Hij zit een celstraf van dertig jaar in de Verenigde Staten uit.

Santokhi, sinds kort voorzitter van de Inter-Amerikaanse Drugsbestrijdingsorganisatie Cicad, wil verder niet reageren op de ambtsberichten. Hij was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Bouterse werd in 1999 door de rechtbank in Den Haag bij verstek veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf wegens cocaïnesmokkel. Hij werd schuldig bevonden aan een transport van 474 kilo cocaïne dat in 1997 werd onderschept in het Belgische Stellendam.

De president heeft niet gereageerd op het artikel in deze krant. Zijn woordvoerder Cliff Limburg noemt het „de zoveelste actie van Nederland om het imago van Bouterse te schaden”, schrijft de Wereldomroep. René Adriaan, prominent lid van de Nederlandse afdeling van de Nationale Democratische Partij van Bouterse, spreekt van een „communicatieoorlog” tegen de regering-Bouterse in de Surinaamse krant De Ware Tijd.

De Amerikaanse ambassadeur John Nay benadrukt tegenover de Wereldomroep de „uitstekende relatie” tussen de VS en de Surinaamse regering. „En wat ons betreft, blijft dat zo”, aldus Nay. Op de diplomatieke post uit 2006 wil Nay „nu niet meer” reageren.