Culimode

Mode is er voor mensen die graag andere mensen nadoen. En aangezien de meeste mensen niets liever doen dan andere mensen nadoen is mode van niet te onderschatten invloed op ons gedrag. Het heeft nu eenmaal iets geruststellends om je als niet-ingewijde tobber te laten leiden door mensen waarvan je meent dat zij wél weten waar ze mee bezig zijn.

Zelfs zoiets ogenschijnlijk individueels als ons eet- en drinkpatroon is onderhevig aan mode. Rond iedere jaarwisseling verschijnen er talloze culinaire in-en-uit-lijstjes. En om nu te voorkomen dat jullie komend jaar per ongeluk halfgedroogde tomaten zouden gaan eten, of je inschrijven voor een cursus moleculair koken – allemaal vreselijk last season – vandaag een overzicht van wat we geacht worden te eten in 2011.

Uitgangspunt is een van de amusantste trendlijsten die ik ken, de lijst van reclamebureau HBMEO. Omdat hij te lang is om hier volledig weer te geven, heb ik een selectie gemaakt van de gezelligste, de sufste, de wonderlijkste en de meest veelbelovende trends.

De gezelligste: thee uit eigen tuin, versgebakken taart, de Zweedse keuken, verse limonade, knollen en citroenen. Vooral die versgebakken taart vind ik een buitengewoon knus vooruitzicht – zeker als-ie wordt geserveerd met thee uit eigen tuin.

De sufste: drinken met mate, kumquats, mini-kiwi, loafies (hartige cakejes), speciaalbieren en ‘to go wordt to enjoy’. Op de eerste vijf ben ik doodgewoon tegen. En to go wordt to enjoy? Marketingblabla van benzinepomppizzabroodjesfabrikanten.

De wonderlijkste: ingekapseld koken, liefdesbesjes, nachtpepermunt, dirt. Iemand enig idee wat we ons bij deze dingen moeten voorstellen?

En tot slot de trends waar ik me persoonlijk het meest op verheug: warme lunch (yeah, eindelijk!), one ingredient restaurants (mag ik alvast een kreeftenrestaurant bestellen, ergens aan de Nederlandse kust?) en Russische champagne (hetgeen natuurlijk een geografische contradictio in terminis is, maar evengoed heerlijk decadent klinkt).

Knollen en citroenen dan maar vandaag. Wie bij deze knolselderij in citroenmayonaise Zweedse gravad lax serveert is driedubbel modieus bezig.

sap van 1 citroen

ongeveer 600 gram knolselderij

1 eidooier

1 theelepel fijne mosterd

100 ml arachide- of zonnebloemolie

3 eetlepels fijngehakte dille

Zet een schaal water klaar met het sap van een halve citroen. Maak de selderij schoon en snijd hem in julienne (dunne lucifertjes) of rasp hem op een grove rasp. Dompel meteen in het citroenwater, om verkleuren te voorkomen. Doe de eierdooier, 1 theelepel citroensap, de mosterd en een snuf zout in een kom. Roer met een ballongarde tot een glad mengsel. Klop er de olie door: eerst druppel voor druppel maar zodra zich een emulsie begint te vormen in een straaltje. Proef en maak de mayo lekker zurig met extra citroensap. Meng de (uitgelekte) selderij met de citroenmayonaise en dille. Laat de smaken minimaal een uurtje intrekken.

Janneke Vreugdenhil

De volledige HBMEO-trendlijst is te vinden via de link op nrcnext.nl/links

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert / Elsje Jorritsma.