Cuba krijgt zeekabel voor internetgebruik

Een gespecialiseerd schip is afgelopen zaterdag begonnen met de aanleg van een onderzeese glasvezelkabel tussen Venezuela en Cuba. De kabel moet het gebrekkige telefonie- en internetverkeer in Cuba sterk gaan verbeteren.

Cuba is het enige land op het Westelijk halfrond dat geen glasvezelkabelverbindingen met andere landen heeft. Het land is tot nu toe afhankelijk van trage en dure satellietverbindingen voor internet. Veel internationale communicatiebedrijven schrikken terug voor handel met Cuba wegens het geldende Amerikaanse handelsembargo.

De aanleg van de kabel is een van de vele ondernemingen van de socialistische president Hugo Chávez van Venezuela met het communistische regime in Havana. De Cubaanse ambassadeur in Venezuela sprak van een „historische verbinding” die de „criminele blokkade” van de VS zal breken. Het project wordt uitgevoerd door het bedrijf Alcatel-Lutent SA uit Parijs. De kosten zijn ongeveer 52 miljoen euro, volgens Cubaanse functionarissen.

De glasvezelkabel loopt straks vanuit Venezuela 1.600 kilometer door de Caraïbische Zee om aan land te komen in Siboney in Oost-Cuba. Een tweede kabel van bijna 250 kilometer moet Cuba met Jamaica gaan verbinden. (AP)