Cijfers Philips blijven achter bij verwachting, bedrijf versterkt focus op Azië

Philips heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst behaald van 465 miljoen euro. Dat is hoger dan in dezelfde periode van 2009, maar lager dan werd verwacht. Philips maakte vanochtend de jaarcijfers bekend.

Omzetstijging 10 procent
Analisten van Factset Research gingen uit van een nettowinst van 500 miljoen euro, meldt Dow Jones. Over heel 2010 maakte Philips bijna anderhalf miljard euro winst, 3,5 keer zoveel als in het jaar daarvoor. De omzet steeg vorig jaar met 10 procent naar ruim 25 miljard euro.

Wat viel tegen?

 • De resultaten van de divisies voor consumentenproducten en verlichting.
 • Op de televisietak werd verlies gemaakt.
 • Wat viel mee?

 • De gezondheidstak deed het iets beter dan verwacht.
 • NRC-technologieredacteur Marc Hijink zegt dat Philips zich de komende jaren alleen maar sterker zal richten op Azië, omdat de resultaten op de Westerse markt tegenvallen. In opkomende Aziatische markten zit immers nog veel groei. Hijink licht de cijfers toe:

  In het vierde kwartaal viel de groei van de lichtdivisie (0 procent) en medische sector (2 procent) lager uit dan analisten hadden verwacht. Maar vooral consumer lifestyle viel tegen. Philips zit nog steeds in zijn maag met zijn verlieslijdende tv-afdeling. Dat blijkt een zorgenkindje omdat de prijzen in dat segment blijven dalen en de concurrentie moordend is. Philips is bezig zijn belang af te bouwen door middel van licentiedeals op de Amerikaanse markt  en - sinds kort - ook in China. Andere fabrikanten maken dan apparaten met een Philips-sticker erop, maar Philips heeft er zelf weinig meer mee te maken. Het gevolg is dat tv nu nog maar een derde van de totale omzet van Consumer & Lifestyle divisie bepaalt. Dat was voordat de licentiedeals begonnen nog ruim de helft.”

  Overnames in Azië
  In Azië probeert Philips aan marktaandeel te winnen door verschillende overnames. Vanmorgen maakte het bedrijf bijvoorbeeld bekend dat het Preethi overneemt, een Indiase fabrikant van keukenapparatuur.

  Laatste cijfers van Kleisterlee
  Philips-ceo Gerard Kleisterlee presenteerde vandaag zijn laatste cijfers. In april neemt Frans van Houten (ex-NXP) het van hem over.

  Effect cijfers op de beurs
  Een half uur na opening van de beurs staat de koers van Philips ruim 6 procent lager.