Cacao ingezet als drukmiddel in Ivoorkust

Alassane Ouattara heeft een exportverbod opgelegd aan exporteurs van cacaobonen in Ivoorkust. Het verbod, dat vandaag ingaat en een maand duurt, moet zittend president Laurent Gbagbo financieel verzwakken.

Ivoorkust is de grootste cacaoproducent ter wereld. Veel cacao wordt in Nederland verwerkt. Een exportverbod kan de staatsinkomsten van Ivoorkust flink verminderen en de internationale cacaoprijzen opdrijven. Veel zal afhangen van de vraag of bedrijven als Barry Callebaut, Cargill en ADM gehoor geven aan de oproep van Ouattara. Zij zoeken momenteel uit wat de regels exact inhouden.

Ouattara won eind november de verkiezingen in Ivoorkust, maar hij en zijn noodkabinet zitten opgesloten in een hotel in de stad Abidjan dat omsingeld wordt door militairen van Laurent Gbagbo. Die weigert af te treden. De VS, de EU en de Afrikaanse Unie proberen Gbagbo weg te krijgen met economische en financiële sancties. Cacao en olie vormen zijn grootste inkomstenbronnen.

De EU verbood deze maand handel tussen Europa en mensen en bedrijven in Ivoorkust die Gbagbo’s regime steunen. Op de sanctielijst staan onder andere de twee havens en de nationale olieraffinaderij. De grote cacaobedrijven Barry Callebaut, Cargill en ADM vragen zich nu af aan welke regels ze zich moeten houden. Het is niet duidelijk of het exportverbod alleen geldt voor pas aangekochte bonen, of ook voor bonen die opgeslagen liggen in de havens. Ouattara zegt dat bedrijven bonen kunnen blijven aankopen van boeren in het binnenland.

De Centrale Bank van West-Afrika besloot vorige maand dat alleen de regering van Ouattara nog toegang krijgt tot de staatsrekening van Ivoorkust. De gouverneur van de Centrale Bank, een Ivoriaan die Gbagbo’s regering van geld bleef voorzien, werd daarom dit weekeinde tot aftreden gedwongen.