Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) bijna failliet

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) kan binnen een jaar failliet gaan als niet snel iets wordt gedaan aan de dure pensioenregelingen. De financiële situatie is zeer zorgwekkend. Dat blijkt uit een rapport van Twynstra Gudde dat vandaag door minister Schultz (Infrastructuur, VVD) naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Schultz bekijkt de mogelijkheden voor een alternatief voor het CBR. Volgens haar is de situatie “kwetsbaar”. De CBR-pensioenen liggen tussen de 15 en 35 procent hoger dan bij vergelijkbare zelfstandige bestuursorganen. Onderhandelingen over een nieuwe CAO zijn vorige maand vastgelopen.

Volgens Twynstra Gudde zijn de regelingen, bijvoorbeeld de eindloonregeling (uitleg), bij het CBR “financieel onbeheersbaar en niet houdbaar”. De afgelopen jaar zijn de regelingen zelfs verbeterd op een manier die in de markt “hoogst ongebruikelijk” is. Het eigen vermogen van de organisatie is sinds 2007 snel gedaald.

Het CBR wordt al langer geplaagd door bestuurscrises en moeizame arbeidsverhoudingen. Er zijn veel klachten over de organisatie, onder meer over lange wachttijden voor examens. De CBR-directie, die vorig jaar vernieuwd is, schrijft in een brief aan Schultz dat er dit jaar een nieuwe pensioenregeling komt, uitgaande van het middenloon. Ook zal het CBR weer “financieel gezond worden”.