Boy Edgar Prijs naar saxofonist Ferdinand Povel

„Het gebeurt misschien twintig keer in je leven dat alles bij een optreden goed uitpakt”, zegt tenorsaxofonist Ferdinand Povel. „Maar elke keer als ik mijn saxofoon uit de koffer pak, voel ik me een beetje geladen. Ik ben nog steeds benieuwd wat er nu weer zal uitkomen.”

De VPRO/Boy Edgar Prijs 2011, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, is dit jaar toegekend aan tenorsaxofonist en docent Ferdinand Povel. Volgens de jury is hij „een verfijnd stilist die een aansprekend breed geluid koppelt aan een vloeiende, melodieuze manier van soleren”. Zijn improvisaties zijn „helder gestructureerd en toegankelijk noemt”, zonder dat ze daarbij aan avontuurlijkheid inboeten. De prijs bestaat uit een beeld van Jan Wolkers en 12.500 euro.

Het winnen van de prijs noemt Ferdinand Povel (Haarlem, 1947) een „onverwacht genoegen”. Velen hadden het hem eerder gegund. Hijzelf had er nooit op gerekend. Het ging de tenorsaxofonist namelijk nooit echt om een carrière in de schijnwerpers. „Dan kies je niet voor jazz.” Al sinds 1964, toen hij als zeventienjarige het Loosdrecht Jazz Concours won, richt hij zich „op de muziek zelf”, de onderlinge communicatie op het podium, de toon, „de feeling”.

Sinds 1978 combineert Povel zijn optredens met lesgeven op diverse conservatoria als docent jazzimprovisatie. Zo stond hij aan de wieg van de eerste generatie jazzmusici die het conservatorium afleverde met musici als Benjamin Herman en Toon Roos. Dat betekende wel eens nachtjes ‘doortrekken’, zeker toen hij nog in drie radio-orkesten tegelijk speelde. „Ik ben altijd ook zelf blijven spelen. Het is de voeding die je nodig hebt als je veel muziek weggeeft.”

Dat komt nu nog neer op bijna tachtig concerten per jaar, op festivals, in theater tot in kroeg, met musici als Rita Reys, Martijn van Iterson en Peter Beets. Ook deelde Povel met vele buitenlandse musici het podium. De lijst namen leest, volgens de Boy Edgar-jury, „als een wie is wie in de jazz”: van Art Farmer, Dexter Gordon, Sarah Vaughan tot Philly Joe Jones.

Het prijzengeld gaat hij waarschijnlijk steken in opnames. Als solist is Povel al op ongeveer 124 albums te horen. De aan de prijs verbonden tournee gaat hij uitvoeren in kwintetvorm met trompettist John Marshall. Ook mag Povel een feestelijk concert geven op 16 mei (Bimhuis, Amsterdam), als hem de jazzprijs wordt uitgereikt.