'Boer zoekt vrouw' breekt records, maar de logica is zoek

Intiem gesprek van Richard en Heidy in 'Boer zoekt vrouw' (KRO)
Intiem gesprek van Richard en Heidy in 'Boer zoekt vrouw' (KRO)

In het lopende seizoen van Boer zoekt vrouw (KRO) had ik tot nu toe geen aanleiding voor een stukje gezien, ook al zijn de kijkcijfers weer hoger. De realityshow over agrariërs op zoek naar een partner stijgt gestaag naar een niveau van bijna anderhalf keer de finale van de gehypete talentenjacht The Voice of Holland (3,7 miljoen, RTL 4).

Maar alles is er bij eerdere gelegenheden al wel eens over gezegd: de nostalgie naar een overzichtelijke samenleving, de waardering voor echte en onhandige mensen in beeld en het vakmanschap van productie, regie en montage.

Toch begint juist in de makelij een beetje de schoen te wringen. Dit lijkt niet het beste seizoen, als het gaat om een overtuigende manier van het vertellen van de vijf verschillende verhalen.

Voor het eerst doemen allerlei vragen op over de motieven van de deelnemende boeren. Het kan zijn dat ze niet logisch handelen, maar waarschijnlijker is het dat een deel van hetgeen ze beweegt en beroert buiten beeld is gebleven.

De onbehouwen uitval van geitenhouder Frank tegen het vegetarisme van Berber viel nog te verklaren uit de allergie van veeboeren voor elke vorm van dierenactivisme.

Vorige week stuurde Limburgse Marcel Sonja, de enige vrouw die openlijk haar verliefdheid had bekend, naar huis, met het argument dat ze te weinig initiatief toonde.

Wij stedelingen, die televisiegedrag op emotionaliteit beoordelen, snappen dat dan niet, maar in boerentaal bedoelde hij vermoedelijk dat ze te weinig de handen uit de mouwen had gestoken.

In de uitzending van gisteren werd ook vooral rationeel gepraat, over opvattingen over samenwonen, carrière en geloof. Boerin Annemarie, op zoek naar een man, is de allernuchterste. Zij lijkt eigenlijk helemaal geen behoefte te hebben aan affectie en is misschien alleen het best af.

Maar het echte mysterie is de in Duitsland wonende rundveehouder Richard, meer directeur van een onderneming dan boer. Hij koos voor drie economisch onafhankelijke vrouwen, die het ook nog eens goed met elkaar kunnen vinden. Ze willen graag hun eigen werk blijven doen, dus dacht ik dat hij ze wel alle drie om de beurt zou willen houden.

Gisteren zagen we Heidy haar handen om zijn middel leggen, terwijl hij kort daarna Annemieke aankondigde dat hij niets zag in beide andere logees. Maar Annemieke vond dat hij wel erg hard van stapel liep, terwijl ze elkaar nog helemaal niet kenden. Als het er zo voorstond, dan hield hij geen van de drie over.

Dan betreedt Yvon Jaspers het erf, die Richard de bekentenis ontfutselt dat hij vals had gespeeld. In de week voor de opnamen was hij bij Annemieke thuis geweest, zonder camera’s.

De enige logica die ik in al deze mededelingen kan aantreffen is dat de productie niet zo blij was toen men dit eigen initiatief ontdekte. En je kunt een boer niet zomaar diskwalificeren, dus moet het zo gedraaid worden dat hij er zelf uitstapt. Wordt vervolgd, kijken we zondag weer?