Belgen demonstreren: geef ons een regering

Zo’n 34.000 Belgen gingen gisteren de straat op uit protest tegen de trage regeringsvorming in hun land.

Het was de eerste grote uiting van publiek ongenoegen over de Belgische politiek, online georganiseerd, sinds de verkiezingen van juni vorig jaar: tienduizenden Brusselaars, Vlamingen en Franstaligen trokken gistermiddag door de straten van Brussel voor een manifestatie die Shame werd genoemd. De schaamte sloeg op de politieke impasse. Vlaamse en Franstalige politieke partijen onderhandelen nu al meer dan een half jaar lang over een andere inrichting van de Belgische staat, met meer bevoegdheden voor Vlaanderen en Wallonië, en over een nieuwe regering. België heeft al het Europese record van de langste regeringsvorming gebroken en dreigt ook het wereldrecord op zijn naam te krijgen (nu heeft Irak dat nog).

De organisatie had de demonstranten gevraagd om geen vlaggen van België mee te nemen. Die werden eerder vooral gebruikt om aan te geven dat België één land moet blijven. Aan Vlaamse kant streeft de Vlaams-nationalistische N-VA, de grootste partij in het land, naar een onafhankelijk Vlaanderen en vooral Franstalige politici geven de leider van die partij, Bart De Wever, de schuld van de politieke impasse. Maar het was van de organisatoren niet de bedoeling dat de demonstratie te politiek gericht zou worden. Dat lukte maar voor een deel. Er waren weinig spandoeken met politieke slogans, maar Belgische vlaggen waren er wel veel. „Ik snap echt niet waarom dat niet zou mogen”, zei de Waalse ondernemer Amaury De Troostembergh (52), die met zijn vrouw, zijn vier kinderen en vrienden een meterslange vlag droeg. „Het is duidelijk dat er één partij is, met één sterke man, die de splitsing van het land wil. Zolang die mee onderhandelt, komt er geen regering.” (NRC)

10 vragen over België: p. 18 en 19