Automaker Toyota nog net de grootste

De Japanse autofabrikant Toyota heeft vorig jaar net genoeg auto’s verkocht om de grootste autofabrikant ter wereld te blijven. Dat blijkt uit de verkoopcijfers die het bedrijf vandaag bekendmaakte. Toyota verkocht vorig jaar wereldwijd 8,42 miljoen auto’s. Daarmee bleef het net de Amerikaanse fabrikant General Motors voor. GM verkocht vorig jaar 8,39 miljoen auto’s.

Toyota groeide het afgelopen jaar vooral in China en andere Aziatische landen. In totaal groeide de verkoop van de fabrikant met 8 procent. In Noord-Amerika bleef de omzet achter. Toyota had vorig jaar last van technische problemen, waardoor het wereldwijd meer dan 12 miljoen auto’s moest teruggeroepen. Daardoor verloor het bedrijf marktaandeel in Europa en Noord-Amerika. GM boekte afgelopen jaar juist herstel. Het bedrijf ging in 2009 failliet, maakte met overheidssteun een doorstart en ging eind vorig jaar weer naar de beurs.