Amsterdam in race voor EK atletiek 2016

Amsterdam wil samen met de atletiekunie KNAU de Europese kampioenschappen in 2016 organiseren. De hoofdstad stelt zich daarom garant voor de nationale bijdrage van 8,5 miljoen euro.

Dit heeft de gemeente Amsterdam vanmorgen bekendgemaakt. Het Olympisch Stadion zal worden aangepast aan de eisen van de Europese atletiekfederatie. „De warmloopbaan krijgt een nieuwe toplaag en het stadion wordt zo verbouwd dat er meer toeschouwers in kunnen”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Behalve Amsterdam (750.000 inwoners) hebben nog drie steden zich kandidaat gesteld: het Turkse Istanbul (13 miljoen inwoners), het Kroatische Split (220.000 inwoners) en het Poolse Bygoszcz (370.000 inwoners). Eind februari brengen de steden hun voorlopige biedingen uit. In november valt de beslissing wie de EK mag organiseren.

Als de keuze op Nederland valt, dan is dat volgens de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (Sport, VVD) een uitgelezen kans de internationale sportwereld te tonen dat hier ook de Olympische Spelen gehouden kunnen worden. „Dit EK in onze stad is daarom een belangrijke stap in onze olympische ambities”, laat Van der Burg weten in een persbericht. Nederland overweegt zich kandidaat te stellen voor de Spelen van 2028.

De EK atletiek kosten in totaal 22 miljoen euro, waarvan de Nederlandse overheid (Rijk, provincie, gemeente) 8,5 miljoen betalen. De rest van het bedrag moet komen uit sponsorbijdragen en kaartverkoop.