Recordinvestering Akzo Nobel in Braziliaanse papierchemie

Akzo Nobel wil zijn groei in Zuid-Amerika versnellen. Het verf- en chemieconcern investeert zo’n 90 miljoen euro in een nieuwe fabriek voor papierchemicaliën in Brazilië - een recordinjectie van het concern op Latijns-Amerikaans gebied. Het zal daarmee de grootste papierpulpfabriek ter wereld van chemicaliën voorzien.

De Braziliaanse fabriek valt onder Akzo’s onderdeel Eka Chemicals. Het bedrijf heeft een vijftienjarig contract gesloten met de exploitant Eldorado Celulose e Papel. De nieuwe pulpfabriek die Eldorado momenteel bouwt gaat 1,5 miljoen ton pulp per jaar produceren en zal naar verwachting in september 2012 gaan draaien.

‘Omzet in Brazilië verdubbelen’
Eka Chemicals bouwt daarbij een ‘duurzaam chemie-eiland’ ten noorden van de Braziliaanse stad Tres Lagoas. Daar worden alle chemicaliën voor de pulpfabriek geleverd, opgeslagen en verwerkt. De investering moet bijdragen aan de ambitie van Akzo Nobel om zijn omzet in Brazilië te verdubbelen tot 1,5 miljard euro.

Die doelstelling moet worden volgens Akzo-bestuurslid Bob Frohn bereikt op de middellange termijn of “ruwweg vijf jaar”. Behalve de pulpindustrie zal ook de omzet van verf en coatings hier een belangrijke bijdrage aan leveren. “Deze investering tekent onze intentie om de groei te versnellen en onze activiteiten uit te breiden in een van de werelds snels groeiende regio’s.”