VPRO/Boy Edgar Prijs naar tenorsaxofonist Ferdinand Povel

ferdinandpovel.com

De VPRO/Boy Edgar Prijs 2011 gaat naar tenorsaxofonist Ferdinand Povel. De prijs, de belangrijkste in Nederland voor jazz en geïmproviseerde muziek, bestaat uit een plastiek van Jan Wolkers en een geldbedrag van 12.500 euro.

Uit het juryrapport:

“Povel is een verfijnd stilist die een aansprekend breed geluid koppelt aan een vloeiende, melodieuze manier van soleren. Zijn improvisaties zijn helder gestructureerd en toegankelijk zonder dat ze daarbij aan avontuurlijkheid inboeten.”
“Povel is een inventief musicus die binnen het kader van de hardbop in staat is gebleken met onverminderd elan en enthousiasme op het hoogste niveau te blijven presteren.”
“Zijn kwaliteiten zijn zeker ook in het buitenland opgemerkt. De lijst van musici met wie Povel heeft gespeeld, leest als een wie is wie in de jazz: Dexter Gordon, Sarah Vaughan, Philly Joe Jones, Maynard Ferguson, Kenny Clarke, George Gruntz, Tete Montoliu, Woody Shaw en Jimmy Knepper.”

De prijsuitreiking is op maandag 16 mei 2011 in het Bimhuis te Amsterdam. VPRO radio zendt de prijsuitreiking (van 20:00 t/m 24:00 uur) live uit op Radio 6 én als videocast op het internet: vprojazzlive.radio6.nl.

De toekenning van de VPRO/Boy Edgar Prijs 2011 heeft plaats onder auspiciën van de VPRO en Muziek Centrum Nederland.

De jury bestond uit
* Ruud van Dijk - Conservatorium Amsterdam
* Mischa Andriessen - schrijver
* Paul Harvey - programmamaker
* Armand Serpenti - publicist / programmamaker
* Mirjam Visser - Stichting Jazz in Groningen