Preval: Duvalier moet zich laten berechten

Voor het eerst sinds de terugkeer van Jean-Claude Duvalier heeft de president van Haïti gereageerd op ‘Baby Doc’. Rene Preval maakte duidelijk dat Duvalier welkom is in het land omdat de grondwet het verbiedt iemand te verbannen. “Maar volgens die grondwet moet hij nu ook accepteren dat het recht zijn beloop moet hebben.”

De president sprak over de terugkeer van de ex-dictator op een persconferentie in buurland de Dominicaanse Republiek. Hij is daar om te praten over de politieke en humanitaire crisis in Haïti. Preval sprak kort en ging slechts in op drie vragen, meldt persbureau AP. “Duvalier had alle recht terug te keren naar zijn vaderland, maar moet nu ook aanvaarden dat misstanden tijdens zijn ambtsperiode worden onderzocht.”

“Hij zit niet in de gevangenis omdat het nog niet is geprobeerd hem daarin te krijgen”, meende de president die niet inging op de naar fraude riekende presidentsverkiezingen van 28 november. Hij voegde er slechts aan toe dat naast Duvalier de verdreven oud-president Jean-Bertrand Aristide welkom is. Die zit sinds 2004 in ballingschap in Zuid-Afrika. “Ik beslis niet over een terugkeer, het is de grondwet van ons land die gedwongen ballingschap verbiedt.”