Ouattara roept op tot boycott van cacao Ivoorkust

Aanhangers van Gbagbo hielden vandaag een manifestatie in een stdion in Abidjan, Ivoorkust. Foto AFP / Sia Kamboli

De wereld moet een maand lang geen cacao meer kopen van Ivoorkust - de grootste cacaoproducent ter wereld. Dat zegt vandaag Alassane Ouattara, de man die internationaal erkend wordt als de president van Ivoorkust maar door de zittende president, Laurent Gbagbo, niet wordt toegelaten tot het presidentieel paleis. Partijen die de boycott negeren zouden sancties moeten worden opgelegd door de internationale gemeenschap.

De internationale organisaties van cacaohandelaren, Federation of Cocoa Commerce, en de Europese organisatie van cacaoverwerkers hebben Ouattara al om uitleg gevraagd, zo bericht Reuters. “We wachten tot zij een besluit nemen”, zegt een lokale exporteur vandaag tegen Reuters.

Het is de laatste poging van Ouattara om Gbagbo (belasting)inkomsten onthouden en zo zijn presidentschap onmogelijk te maken. Al twee maanden lang zijn dat soort pogingen echter zonder succes. Zo heeft Ouattara aangekondigd dat bedrijven die nu belasting betalen, dat wederom zullen moeten doen als hij eindelijk de macht overneemt.

De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse staten, ECOWAS, heeft gedreigd Gbagbo met geweld te verwijderen, maar volgens analisten prefereren de buurstaten het afknijpen van de geldstromen naar Gbagbo. Militaire actie zou nog op zich laten wachten.