Nesbitt en Lee wereldkampioenen sprint

Christine Nesbitt. Foto Reuters / Michael Kooren

Christine Nesbitt is vandaag in Heerenveen voor het eerst in haar carrière wereldkampioen sprint geworden. Kyou-Hyuk Lee haalde bij de mannen voor de vierde keer in zijn carrière de titel binnen.

De 25-jarige Canadese bouwde op de afsluitende 1000 meter haar toch al riante voorsprong op de concurrentie nog verder uit. Ze won in 1.15,39 minuten en liet Ireen Wüst (1.15,93) en Laurine van Riessen (1.16,61) ruim achter zich. Annette Gerritsen en Margot Boer profiteerden van een slechte race van Jenny Wolf en schoven op naar de tweede en derde plaats in het eindklassement.

Kyou-Hyuk Lee werd vandaag voor de vierde keer wereldkampioen. De Zuid-Koreaan werd op de afsluitende 1000 meter slechts zesde, maar had genoeg aan zijn voorsprong in het algemeen klassement. Lee’s landgenoot Tae-Bum Mo pakte zilver, de Amerikaan Shani Davis brons. De Amerikaan was in 1.08,76 de rapste op de kilometer. Stefan Groothuis eindigde als vierde.

Kyou-Hyuk Lee. Foto AP / Peter DejongKyou-Hyuk Lee. Foto AP / Peter Dejong

Groothuis reed in zijn race tegen Mo uitstekend, maar de Zuid-Koreaan gaf maar dertien honderdsten toe op de 1.08,82 minuten van de beste Nederlander in het klassement. Kjeld Nuis had tot dat moment met 1.09,09 de snelste tijd op de slotafstand gereden. In de laatste rit dook alleen Davis nog onder de tijd van Groothuis.

In het algemeen klassement steeg Nuis dankzij zijn vierde plaats op de 1000 meter naar de vijfde stek. Jan Bos eindigde op zijn laatste WK sprint als twaalfde. Jan Smeekens legde beslag op de dertiende plek.

Nesbitt over haar titel:

De laatste 1000 meter mannen: