Groothuis gediskwalificeerd - Nesbitt dichtbij wereldtitel

Christine Nesbitt lijkt op weg naar haar eerste titel op een WK sprint. Foto AP / Peter de Jong

Stefan Groothuis ging als klassementsleider de tweede dag van het WK sprint in. Maar na de eerste afstand van vandaag is hij gediskwalificeerd. Groothuis reed op de tweede 500 meter van het toernooi de twaalfde tijd maar bleef niet binnen de baan. De Zuid-Koreaan Kyou-hyuk Lee greep de macht: hij won de rit en is de nieuwe leider in het klassement.

Christine Nesbitt overtrof zichzelf vanmiddag op de tweede 500 meter van het WK sprint in Heerenveen. De Canadese moet het vooral van haar 1.000 meter hebben, maar reed desalniettemin de derde tijd op de halve kilometer. Jenny Wolf won de afstand, gevolgd door Margot Boer, Nao Kodaira, Heather Richardson en Annette Gerritsen. Maar al deze concurrentes wisten ogenschijnlijk niet genoeg afstand te nemen van, of verloren tijd op de leidster van het algemeen klassement.

Nesbitt heeft voor de afsluitende 1.000 meter later vanmiddag in Thialf een voorsprong van 1,39 seconden op de Duitse Wolf. Annette Gerritsen staat derde op 1,84, tweehonderdste van een seconde voor Margot Boer. De Nederlandsen maken, gezien de normaal gesproken mindere kilometer van Wolf, een goede kans om haar voorbij te steken richting zilver en brons.